Skip to content
NLEN
01 wgdwf cokta film

What You Gonna Do When the World's on Fire?

Roberto Minervini / IT, US, FR, 2018 / 123 min.

De nieuwste documentaire van Roberto Minervini (Stop the Pounding Heart, The Other Side) duikt in het dagelijkse leven van zwarte Amerikanen die vechten voor gerechtigheid in de zomer van 2017. Meesterlijk schakelt hij tussen vier verhalen in New Orleans en Jackson County, Mississippi. De film ging in wereldpremière tijdens het Filmfestival van Venetië in 2018 en was eerder dit jaar te zien op het IFFR.

poster What You Gonna Do When on the World's on Fire

De in Italië geboren Roberto Minervini woont in Texas en heeft in de loop der jaren een provocerende filmische stijl en productiewijze ontwikkeld, waarbij hij zich onderdompelt in de gemeenschappen die hij filmt. Hij toont op onthullende wijze levens in de marge die zo vaak over het hoofd zijn gezien. Eye volgt Minervini al jaren en acquireerde vier van zijn films ten tijde van het Looking for America-programma. De vijfde documentaire van Minervini, What You Gonna Do When the World's on Fire?, werd geselecteerd voor de Gouden Leeuw-competitie van het festival van Venetië, en won prijzen in Londen, Wenen en Mar del Plata.

blanke suprematie

Minervini volgt ditmaal een aantal zwarte Amerikanen die vechten voor gerechtigheid, in de zomer van 2017 opgenomen in stralend zwart-wit. De afgekickte Judy Hill probeert haar familie en vrienden financieel en emotioneel overeind te houden, nadat haar bar met sluiting wordt bedreigd; de jonge broers Ronaldo en Titus zien met lede ogen aan hoe hun buurt wordt geplaagd door geweld; Kevin, de Indiase chief van Mardi Gras, probeert het culturele erfgoed van zijn volk levend te houden; en The New Black Panthers plegen een huis-aan-huis onderzoek naar een moord, toegeschreven aan de Ku Klux Klan.

Minervini maakte een urgente, intieme film over gemeenschapszin, woede en zelfrespect, en ook een krachtige aanklacht tegen de ideeën van blanke suprematie in het Amerikaanse Zuiden.

“...Het levert intieme momenten op die je als kijker bijna verlegen maken dat je erbij mag zijn...een grote universele kracht... (**** Trouw)

“...indrukwekkend gebeeldhouwde film...Deze verhalen zijn groter dan anekdotes... (**** NRC Handelsblad)

“ ...intiem...liefdevol en ontwapenend...een masterclass in solidariteit en laat zien hoe onmisbaar die is... (De Filmkrant)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultScenes from this movie may cause fearThis movie contains scenes of explicit discriminationThis movie contains scenes with alcohol and/or drug useThis movie contains foul language

Regisseur

Roberto Minervini

Productiejaar

2018

Productieland(en)

IT, US, FR

Originele titel

What You Gonna Do When the World's on Fire?

Lengte

123 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased
What you gonna do when the worlds on fire eye filmmuseum01
What you gonna do when the worlds on fire eye filmmuseum03
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.