Skip to content
NLEN
still uit When We Were Kings (Leon Gast, US 1996)

When We Were Kings

Leon Gast / US, 1996 / 88 min.

Op de tweede dag van het Africadelic Festival is When We Were Kingste zien. De met een Oscar bekroonde documentaire volgt de mythische strijd om de wereldtitel  tussen boksers Muhammad Ali en George Foreman in Zaïre, 1974, bijgenaamd The Rumble in the Jungle. Vertoning op 35mm (Eye-collectie).

poster When We Were Kings (Leon Gast, US 1996)

Op 30 oktober 1974 vond in Kinshasa, Zaïre misschien wel het beroemdste gevecht om de zwaargewichttitel in het boksen plaats: de Rumble in the Jungle tussen wereldkampioen George Foreman en uitdager Muhammad Ali. De ouder wordende Ali werd bij voorbaat kansloos gericht tegen de al zeven jaar regerend kampioen Foreman.

When We Were Kings brengt historisch beeldmateriaal en nieuwe interviews bij elkaar en verkent de relatie tussen Afro-Amerikanen en het Afrikaanse continent tijdens het Black Power-tijdperk. Veel aandacht voor de populaire cultuur en de internationale politiek, inclusief de wreedheid van de dictator Mobutu Sese Seko; naast de vechters komen de rollen van promotor Don King en Zaïrees voorzitter Mobutu Sese Seko aan bod. Vooraf is er een introductie door Antoin Deul -voormalig directeur NiNsee- en zijn zoon en rapper Darnell Deul.

Africadelic Festival

Africadelic is een organisatie die zich inzet voor het stimuleren van de cultuur en diversiteit in en uit Afrika (inclusief de diaspora). Het festival ontwikkelt en promoot festivals en sociaal-culturele inspiratie: muziekconcerten, dansvoorstellingen, filmvertoningen, kunstexposities en debatten. De focus ligt op kunstenaars en bezoekers afkomstig uit Afrika en de Afrikaanse diaspora en is gericht op mensen met een interesse in en waardering voor culturele projecten in (en uit) Afrika.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Leon Gast

Productiejaar

1996

Productieland(en)

US

Originele titel

When We Were Kings

Lengte

88 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
still uit When We Were Kings (Leon Gast, US 1996)
still uit When We Were Kings (Leon Gast, US 1996)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.