Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Cinedans 2022 Why We Fight

Why We Fight?

Mirjam Devriendt, Alain Platel / BE, 2021 / 98 min.

Als we geen woorden meer hebben, neemt het lichaam het over. Tot nu toe zijn de dansers Berengrere Bodin, Samir M'Kirech en TK Russell het eens, als hen wordt gevraagd: waarom vechten we? Gebaseerd op hun persoonlijke ervaringen, zoeken ze naar het waarom van het geweld om hen heen in de wereld, maar ook het geweld in henzelf. Met Q&A na afloop.

poster Cinedans Festival 2022

Hoe ga je om met angst, frustratie en teleurstelling in de wereld van vandaag, waarin je niet gehoord of begrepen wordt? Is het überhaupt mogelijk om op een geweldloze manier te handelen? Of is dat voorrecht voorbehouden aan hen die dans, muziek, kunst of woorden creëren?

In Why We Fight? brengen choreograaf Alain Platel en regisseur Mirjam Devriendt een ode aan de kunsten, en aan de mensheid, die altijd lijkt te balanceren tussen het creëren van iets spectaculairs moois of iets gruwelijks wreeds. De film is geïnspireerd op een scène uit de dansvoorstelling Nicht Schlafen die Alain Platel in 2016 maakte met het gezelschap les ballets C de la B in een decor van beeldend kunstenaar Berlinde De Bruyckere.

De film geen eenduidig antwoord op de vraag: Waarom vechten wij? Het laat wel zien hoe een complex geheel van individuele psychologische, sociale, politieke en religieuze factoren de constante uitbarstingen van geweld in de geschiedenis van de mensheid veroorzaken.

Door inzet van diverse soorten film- en beeldmateriaal, en visuele metaforen, analyseert de film sociale verandering, het gebrek aan emotionele verwerking en de kracht van de mensheid. Verschillende historici, filosofen, kunstenaars en schrijvers, waaronder Berlinde De Bruyckere, Tinneke Beeckman en Koert Debeuf komen aan het woord.

Ondanks de pessimistische tekenen die we vandaag de dag op het wereldfront zien, drukken de makers ons op het hart nooit de hoop te verliezen! Of zoals schrijver en historicus Phillip Blom in de film zegt: "We hebben de luxe niet om op te geven!".

Alain Platel

Platel is veel geprezen regisseur, die 30 jaar ervaring heeft in theater en dans. In Frankrijk werd Platel in 2001 benoemd tot Chevalier de l'Ordre des Arts et des Lettres de la République française in 2001 en Commandeur de l'Orde des Arts et des Lettres in 2015. In het Verenigd Koninkrijk ontvangt Platel in 2001 Time Out Live Award. In België, ontvangt Platel in 2015 de Vlaamse Cultuurprijs voor Algemene Culturele Verdienste, in 2016 de graad van Doctor Honoris Causa van de Universiteit Gent en de Gouden Medaille van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschap en Kunst.

Mirjam Devriendt

In samenwerking met de internationaal gerenommeerde kunstenares Berlinde De Bruyckere, creëerde fotografe Mirjam Devriendt talrijke video-installaties voor opera en kunsttentoonstellingen, met name voor De Munt (Penthesilea - regie: Pierre Audi -2015), Holland Festival (Mariavespers - regie Pierre Audi - 2017), Het Vlot – Oostende (Penthesilea, 2015-2017 - curator Jan Fabre), And You Must Suffer – Muziektheater Transparant en B'Rock Orchestra (2015). In 2017 presenteerde Devriendt een reeks foto's en een video-installatie in het Museum Dr. Guislain in Gent in het kader van het 'De Alzheimer Code'-project.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mirjam Devriendt, Alain Platel

Productiejaar

2021

Productieland(en)

BE

Originele titel

Why We Fight?

Lengte

98 min.

Taal

Frans, Engels, Nederlands

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinedans 2022

Vijf dagen lang presenteert Cinedans de state of the art van de internationale dansfilm gezamenlijk met dancescreen - IMZ International Music + Media Centre Wenen.

Lees meer
campagnebeeld Cinedans Festival 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.