NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Orlando eye filmmuseum1

Women Make Film : A New Road Movie through Cinema

Mark Cousins / GB, 2018 / 840 min.

Duizelingwekkende reis door de filmgeschiedenis, gezien door de ogen van de grootste vrouwelijke regisseurs. Onze gidsen zijn Tilda Swinton, Jane Fonda, Debra Winger, Adjoa Andoh, Kerry Fox, Thandie Newton en Sharmila Tagore. Leven, liefde, politiek, humor en dood komen allemaal voorbij.

poster Women Make Film: A New Road Movie Through Cinema (Mark Cousins, GB 2019)

Mark Cousins stapt opgewekt door de alternatieve geschiedenis van de cinema; Cousins achterhaalde ruim zevenhonderd filmfragmenten van 183 vrouwelijke regisseurs, van wie een groot deel voor ons tamelijk onbekend is gebleven.

Terwijl bewegingen als #TimesUp en #ShareHerJourney af willen rekenen met de professionele barrières waar vrouwen tegenaan lopen, neemt Cousins ons mee in het werk van vrouwelijke filmmakers die deze obstakels hebben overwonnen. Onze gidsen zijn de vertelstemmen van Tilda Swinton (ook uitvoerend producent), Sharmila Tagore, Jane Fonda, Adjoa Andoh, Thandie Newton, Kerry Fox en Debra Winger.

Eye vertoont de veertien uur durende documentaire in zeven afleveringen, die los van elkaar bekeken kunnen worden.

Cousins graaft in verborgen filmgeschiedenis, belicht het – aanzienlijke – aandeel van vrouwen in de ontwikkeling van de filmkunst en toont hoe vrouwelijke regisseurs te werk gingen. Hoe zetten ze close-ups, kadrering, mise-en-scène en tracking shots in voor hun verhaal?

Fantastische filmschool

Ook besteedt Cousins ruim aandacht aan de onderwerpen, de verhalen die vrouwelijke regisseurs vertelden en voor welke genres ze kozen. Wat was hun filmische taal, wat ging ze aan het hart? Liefde, dood, jaloezie, maar ook toekomstverwachtingen (sci-fi, fantasy), seksualiteit, de verbeelding van religie: het komt allemaal voorbij.

“...nooit ging het vervelen... verrassen de filmfragmenten die het verhaal vertellen constant... Cousins' enthousiasme is onbetaalbaar, net als zijn vermogen tot verbazing... verbindt onvermoeibaar ambachtelijkheid met onverschrokken creativiteit... (**** NRC Handelsblad)

“...episch... dolenthousiaste viering... hoogst aanstekelijk. (Het Parool)

“...Fantastische filmschool... indrukwekkende filmtocht... meeslepend... vakkundig...g rappig... (de Filmkrant)

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mark Cousins

Productiejaar

2018

Productieland(en)

GB

Originele titel

Women Make Film : A New Road Movie through Cinema

Lengte

840 min.

Taal

Engels, diverse talen

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Monsoon wedding eye filmmuseum2
A girl walks home alone at night eye filmmuseum 1