Skip to content
NLEN
still uit My Name is Peter Stillman (Xtended VR)

My Name is Peter Stillman

Bekijk trailer

Lysander Ashton / GB, 2017 / 20 min.

New York City, midden in de nacht. Detectiveschrijver Daniel Quinn krijgt een telefoontje van ene Peter Stillman. ‘Are you Paul Auster of the Auster Detective Agency?’ Wat volgt is een mengelmoes van gebeurtenissen in deze roerende VR-ervaring, geïnspireerd op Paul Austers debuutroman City of Glass uit The New York Trilogy. De eerste aflevering van Xtended, het virtual reality programma van EYE.

poster Xtended 2018

De vier minuten durende VR-productie is een combinatie van handgetekende animatie en de nieuwste technologie. We worden het verhaal binnen getrokken van een detectiveschrijver die in een échte thriller belandt. Een thriller waarin typische thema”s uit de roman van Paul Auster zijn verwerkt, en waarin de erfenis doorklinkt van Kafka en Hitchcock.

Kaartjes voor de VR-belevenis kosten €2,50.

Geheimzinnige beller

Wie de Oculus Rift headset opzet neemt deel aan het gevoel van desoriëntatie, vervreemding en identiteitsverwarring dat Austers hoofdpersonen – altijd grotestadsbewoners – kwelt. We bevinden ons niet in het huis van Quinn, maar in dat van de geheimzinnige beller, Peter Stillman, die ons zijn duistere verleden inleidt. Maar is Stillman wel Stillman? Of is hij de spiegel van onszelf – wij, die zijn bewegingen beïnvloeden?

De experience werd ontwikkeld bij de theaterbewerking van City of Glass (2017), het eerste deel van Paul Austers The New York Trilogy (1986). City of Glass verwoordt al de VR-ervaring, het in de huid van iemand anders kruipen: 'To remember what it feels like to wear other people's clothes. To begin with that, I think. (...) And the strange sense I would have of climbing into his skin.'

Paul Auster in EYE

Bij de VR-bewerking van Austers debuutroman vertoont EYE drie films van de hand van Paul Auster, een groot filmliefhebber en een schrijver die zich laat inspireren door cinematografische technieken. Te zien zijn Smoke (1 en 9 april); The Inner Life of Martin Frost (2 en 6 april) en Blue in the Face (3 en 8 april). Op 3 april is er een lezing van Jason Wood over Paul Auster als auteur, filmmaker, scriptschrijver voor theater en VR.

Virtual reality door 59 Productions, www.59productions.co.uk, in opdracht van The SpacePartner van Xtended: Beam Systems

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Lysander Ashton

Productiejaar

2017

Productieland(en)

GB

Originele titel

Xtended: My Name is Peter Stillman

Lengte

20 min.

Onderdeel van

Xtended

Virtual Reality-producties vormen een steeds belangrijker deel van de filmervaring, reden voor Eye om er aandacht aan te besteden in het nieuwe programma Xtended. Hierin is de blik niet gericht op het oppervlak van het filmdoek maar beweeg je je virtueel driedimensionaal door een ontworpen ruimte die je aan alle kanten omringt en onderdompelt.

Lees meer
Xtended: Angels in Amsterdam in Eye © Tibor Dieters

Je moet cookies accepteren om dit te kunnen kijken.

still uit My Name is Peter Stillman (Xtended VR)
still uit My Name is Peter Stillman (Xtended VR)

Support Eye en zie meer. Word member van de Eye Society.