NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Still Yama Attack to Attack 1

Yama: Attack to Attack

Mitsuo Sato, Kyoichi Yamaoka / JP, 1985 / 111 min.

Dagloners in Tokio komen in opstand tegen hun erbarmelijke arbeidsomstandigheden en dagen de Japanse maffia en lokale politici uit. Wereldwijd bestaan er slechts drie kopieën van deze activistische documentaire, die beide regisseurs het leven kostte.

poster IDFA 2021

In de openingsscène van Yama: Attack to Attack wordt regisseur Sato Mitsuo een ziekenhuis binnengereden. Neergestoken in opdracht van de Yakuza; hij overleeft de aanslag niet. De Japanse maffia had het op hem voorzien omdat hij werkte aan deze, in zwart-wit geschoten documentaire, waarin hij het keiharde leven toont van de dagloners in de verpauperde wijk Sanya in Tokio. Ze worden uitgeknepen door hun bazen en de Yakuza, die daarbij worden ondersteund door lokale politici. Maar de maat is vol. Ondanks het gevaar beginnen de arbeiders zich te organiseren en groeit het verzet – nog verder aangewakkerd door de moord op Mitsuo.

Mitsuo en Yamaoka Kyoichi, die na zijn dood het stokje overnam, woonden tijdens het filmen in de wijk en tonen het dagelijks leven van binnenuit. Ze luisteren met veel empathie naar verhalen die niemand eerder wilde horen en maakten een empathisch pamflet én een uniek tijdsdocument. Ook Kyoichi moest dit met de dood bekopen; vlak voor de première werd hij doodgeschoten. Deze film getuigt van de moed van zijn makers, én die van de arbeiders.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Mitsuo Sato, Kyoichi Yamaoka

Productiejaar

1985

Productieland(en)

JP

Lengte

111 min.

Taal

Japans

Drager

16mm

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still Yama Attack to Attack 2
Still Yama Attack to Attack 3