Let op: dit programma-onderdeel ligt in het verleden. Bekijk een actueel overzicht met programma's bij EYE
Thema

The Hitchcock Touch

24 juli tot en met 12 oktober

Deze zomer eert EYE de meest iconische en invloedrijke Britse regisseur aller tijden, Alfred Hitchcock, met een groot retrospectief inclusief negen gerestaureerde stille films.

The Master of Suspense stond niet alleen bekend om zijn voorliefde voor blonde actrices, maar ook om zijn briljante scenario’s en visuele vondsten, die niets aan kracht hebben ingeboet. The Hitchcock Touch vindt plaats van 24 juli t/m 12 oktober en wordt omlijst met live-muziek, een cursus en lezingen. The Hitchcock Touch Tour doet meer dan 45  Nederlandse filmtheaters aan met zes Hitchcock-films, waaronder To Catch a Thief, van 24 juli t/m 15 november 2014.

Alfred Hitchcock is ruim dertig jaar na zijn dood nog steeds een icoon in de populaire cultuur. In 2012 werd Vertigo tot de beste film aller tijden gekozen in de poll van filmtijdschrift Sight and Sound. Hitchcock heeft op vele kunstvormen zijn stempel gedrukt en spreekt nog steeds tot de verbeelding. Filmmakers en kunstenaars laten zich door hem inspireren, zoals Douglas Gordon met zijn beroemde kunstwerk 24 Hour Psycho. De Nederlandse filmmaker Diederik van Rooijen gaat in Hollywood een remake maken van The Birds.

EYE brengt in de zomer van 2014 The Hitchcock Touch, met de belangrijkste films van The Master of Suspense, van de stille films uit de jaren twintig, klassieke meesterwerken uit de jaren dertig, veertig en vijftig zoals The Lady Vanishes, Spellbound en Vertigo, tot latere films als Psycho en Frenzy. Zijn films zijn vaak een entertainende cocktail van spionage, romantiek, humor en suspense. In totaal worden meer dan 45 titels vertoond, deels gerestaureerd en gedigitaliseerd, maar ook in vintage 35mm-prints uit de collecties van EYE en collega-filmarchieven.

Hitchcocks filmcarrière omspande meer dan een halve eeuw. Hij maakte films in Engeland en in Hollywood, van stille film tot geluidsfilm, van zwart-wit tot kleur en in verschillende filmstijlen. The Hitchcock Touch geeft niet alleen een beeld van de diversiteit van Hitchcocks oeuvre, maar brengt ook de overeenkomsten tussen films uit verschillende periodes in kaart.

the Hitchcock 9 – de stille films

Voor Hitchcock was de stille film de meest zuivere vorm van film en had het een grote invloed op zijn latere werk. Het British Film Institute restaureerde enkele jaren geleden Hitchcocks negen overlevende stille films waaronder zijn debuutfilm The Pleasure Garden, met gebruikmaking van materiaal uit de collectie van EYE. De gerestaureerde films, internationaal bekend als het project The Hitchcock 9, zijn voor het eerst te zien in Nederland en worden vertoond met live-muziek. Titels: The Pleasure Garden, The Lodger, Downhill, Easy Virtue, The Ring, Champagne, The Farmer’s Wife, The Manxman en Blackmail.

overlooked and underrated – Hitchcocks onbekende Amerikaanse films

Vijf ondergewaardeerde films uit Hitchcocks Amerikaanse periode die  ten onrechte zelden worden vertoond. Hitchcocks bijdragen aan Hollywoods oorlogspropaganda (Saboteur, Lifeboat), het rechtbankdrama The Paradine Case, zijn meest katholieke film I Confess en Hitchcocks uitstapje in documentair realisme The Wrong Man behoren misschien niet tot de canon van Hitchcock-klassiekers, maar vertonen desondanks alle trekken van het Hitchcock-idioom en in het oog springende overeenkomsten met bekende films als Rear Window, Vertigo en North by Northwest.

In Hitchcock Unseen, een samenwerking met het Academy Film Archive van de Academy of Motion Picture Arts & Sciences, worden op 26 augustus zeldzame trailers, home movies en werkopnames van Hitchcock-films vertoond, gepresenteerd door EYE-programmeur Leo van Hee.

‘Overlooked and Underrated’ werd mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Amerikaanse ambassade te Den Haag

the Hitchcock Touch: in vijf stappen Hitchcock (her)ontdekken

In de cursus ‘The Hitchcock Touch’ wordt aan de hand van vijf thema’s onderzocht hoe op het eerste gezicht uiteenlopende films van Hitchcock thematisch en visueel verbonden zijn en hoe die thema’s een nieuw licht werpen op al zijn films. De cursus wordt verzorgd door docenten van de Universiteit van Amsterdam, iedere lezing wordt gevolgd door een filmvertoning.

lezingen en series

In verschillende lezingen en EYE-series wordt  ingezoomd op het werk van Hitchcock. In ‘Hitchcock: de Weimar-connectie’ van filmhistorica Helen Westerik staat de invloed van Duits expressionistische filmmakers als F.W. Murnau en Fritz Lang op het werk van Hitchcock centraal. In de lezing ‘Criss Cross: Hitchcock and Art’ gaat Patricia Pisters (Professor of Film Studies, Universiteit van Amsterdam) in op de wederzijdse beïnvloeding van Hitchcock en de kunsten. The Gaze-aflevering ‘Queer Hitchcock’ verkent Hitchcocks ambigue relatie tot homoseksualiteit in films als Strangers on a Train en Rope. In de serie E*Cinema wordt door Hitchcock geïnspireerd werk van Matthias Muller & Christoph Girardet en Johan Grimonprez vertoond. In Cinema Concerten worden de stille films The Pleasure Garden, The Ring en Blackmail van nieuwe muziekscores voorzien.

events:

opening

Bezoek de opening van The Hitchcock Touch op donderdag 24 juli. Vooraf aan Hitchcocks persoonlijke favoriet Shadow of a Doubt verzorgt DJ Ir. Vendermeulen de performance ‘Music to be Murdered By: A Musical Tribute to Alfred Hitchcock’.

celebrate Hitchcock

Op 13 augustus viert EYE de 115e geboortedag van Alfred Hitchcock met zeldzame trailers uit de EYE-collectie en twee van zijn favoriete films, Shadow of a Doubt en Psycho. In de EYE Shop zijn dvd’s, boeken en andere Hitchcock-artikelen met korting te koop én is er een feestelijke traktatie.

German Concentration Camps Factual Survey

Op 28 september vertoont EYE in samenwerking met het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies de Nederlandse première van nooit eerder volledig vertoonde documentaire German Concentration Camps Factual Survey (1945/2014), waar Hitchcock als adviseur bij betrokken was.

affiches

Uit de EYE-collectie worden vanaf 1 juli verschillende zeldzame Hitchcock-affiches geëxposeerd bij de filmzalen. Per film worden twee verschillende affiches vertoond, een knipoog naar het dubbelgangersthema in Hitchcocks werk.

tournee

The Hitchcock Touch is door het hele land te zien. EYE verzorgt vanaf 24 juli een tournee van zes Hitchcock-films langs meer dan vijfenveertig Nederlandse bioscopen en filmtheaters. Titels: Shadow of a Doubt, Rear Window, To Catch a Thief, North by Northwest, Psycho en The Birds.

Volledig aanbod

Deze zomer eert EYE de meest iconische en invloedrijke Britse regisseur aller tijden, Alfred Hitchcock, met een groot retrospectief inclusief negen gerestaureerde stille films.

Van A tot Z