Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
Fo0155711

Saving private Ryan

Steven Spielberg / US, 1998 / 170 min.

Het eerste halfuur van Saving Private Ryan, waarin geallieerden op D-Day 1944 bij Normandië aan land gaan voor een beslissend offensief tegen de Duitsers, is het rauwste dat Spielberg ooit op film heeft vastgelegd. En dan moet de reddingsoperatie uit de titel nog beginnen.

Ao1028024

Om de bikkelharde realiteit van de gevechtshandelingen zo dicht mogelijk te benaderen, stuurde Spielberg zijn acteurs op boot camp. Voor de meeste van hen een beproeving, behalve voor hoofdrolspeler Tom Hanks die ter voorbereiding van oorlogsscènes uit Forrest Gump al eens eerder door de mangel was gehaald. Maar Spielbergs compromisloze weergave van het strijdgeweld, waarbij geen gruwelijk detail geschuwd wordt, staat wél in dienst van een hogere waarheid. “Wie één mens redt, redt de hele wereld”, zoals een Joods gezegde luidt. En daarom wagen acht mannen hun leven om er één te redden. Na het succes van de vijfvoudige Oscarwinnaar produceerden Spielberg en Hanks samen de tiendelige tv-serie Band of Brothers (2001) die de geallieerde invasie eveneens tot onderwerp heeft.

“In Saving Private Ryan slaagt Spielberg erin, net als als in Schindler's List, de hel die oorlog is zichtbaar en toegankelijk te maken door middel van een aangrijpend en menselijk verhaal." – Simon de Waal (film- en tv-scenarist).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Steven Spielberg

Productiejaar

1998

Productieland(en)

US

Originele titel

Saving private Ryan

Lengte

170 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Steven Spielberg

Eye presenteert 8 juli t/m 31 augustus 2016 een zomer lang een overzicht van het werk van de succesvolste regisseur aller tijden. Op het programma staan twintig gezichtsbepalende films uit Spielbergs rijke carrière.

Lees meer
campagnebeeld Steven Spielberg – Meesterverteller
Fo0155710
Fo0155712
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.
NLEN

Huidige tentoonstelling

  • 20 januari — 20 mei 2024

    Paravel & Castaing-Taylor

    Cosmic Realism

Films, talks & events

Toon alles

voor alle dagen

in alle talen

Sorteer op