EYE International Conference

Eens per jaar is EYE het toneel van een grote internationale conferentie voor filmwetenschappers, archivarissen, curatoren en restauratoren. De conferenties worden georganiseerd in samenwerking met binnen- en buitenlandse partners uit zowel de wetenschappelijke wereld als de filmerfgoedpraktijk.

In 2014 organiseerde EYE in samenwerking met de New York University en de Universiteit van Amsterdam de eerste Europese editie van het Orphan Film Symposium, een biënnale gewijd aan zogeheten ‘verweesd’ filmmateriaal. Er kwamen ruim 200 internationale gasten uit dertig verschillende landen naar EYE.

In 2015 presenteerde EYE samen met de universiteiten van Bristol, St. Andrews en de UvA de conferentie The Colour Fantastic: Chromatic Worlds of Silent Cinema over onderwerpen rondom kleurgebruik in de periode van de stille film. Het programma bevatte, naast presentaties van internationale specialisten uit verschillende disciplines, ook vertoningen van gerestaureerde en/of zelden vertoonde films.

Vanwege de verhuizing naar (en opening van) het nieuwe EYE Collectiecentrum organiseerde EYE in 2016 een kleinschaliger maar desalniettemin goedbezocht internationaal symposium, Exposing the Film Apparatus.

Blijf op de hoogte van de academische activiteiten van EYE

contact academisch

Gerdien Smit
Assistent Hoofdconservator

tel. +31 (0)20 7582 317
eyeacademic@eyefilm.nl

Steering Committee

Eye International Conference

  • Giovanna Fossati (President)
  • Gerdien Smit (Secretary)
  • Frank Roumen (EYE Collection Day)
  • Compilatie door Jonathon Rosen (in: Fantasia of Color in Early Cinema, 2015)

  • La peine du talion (FR, 1906)

De editie van 2017 heeft twee dagen lang geheel in het teken gestaan van de laatste, meest innovatieve restauratieprojecten. De conferentie, een speciale Europese editie van het succesvolle symposium The Reel Thing, werd georganiseerd in samenwerking met de oprichters van The Reel Thing, Grover Crisp en Michael Friend (Sony Pictures Entertainment) en de Association of Moving Picture Archivists (AMIA). 

In de editie van 2018 zal het vijftienjarige jubileum van de opleiding Preservation & Presentation of the Moving Image centraal staan. Deze master telt inmiddels circa 150 alumni die overal ter wereld bij musea, archieven en universiteiten werkzaam zijn. Het thema van de conferentie is Activating the Archive. Audio-Visual Collections and Civic Engagement, Political Dissent and Societal Change. The EYE International Conference 2018 vindt plaats van 27-29 mei, en wordt op 26 mei voorafgegaan door de jaarlijkse EYE Collectiedag. Voor meer informatie klik hier