Eye International Conference

Eens per jaar is Eye het toneel van een grote internationale conferentie voor filmwetenschappers, archivarissen, curatoren en restauratoren. De conferenties worden georganiseerd in samenwerking met binnen- en buitenlandse partners uit zowel de wetenschappelijke wereld als de filmerfgoedpraktijk.

In 2014 organiseerde Eye in samenwerking met de New York University en de Universiteit van Amsterdam de eerste Europese editie van het Orphan Film Symposium, een biënnale gewijd aan zogeheten ‘verweesd’ filmmateriaal. Er kwamen ruim 200 internationale gasten uit dertig verschillende landen naar Eye.

In 2015 presenteerde Eye samen met de universiteiten van Bristol, St. Andrews en de UvA de conferentie The Colour Fantastic: Chromatic Worlds of Silent Cinema over onderwerpen rondom kleurgebruik in de periode van de stille film. Het programma bevatte, naast presentaties van internationale specialisten uit verschillende disciplines, ook vertoningen van gerestaureerde en/of zelden vertoonde films.

Vanwege de verhuizing naar (en opening van) het nieuwe Eye Collectiecentrum organiseerde Eye in 2016 een kleinschaliger maar desalniettemin goedbezocht internationaal symposium, Exposing the Film Apparatus.

Blijf op de hoogte van de academische activiteiten van Eye

contact academisch

Eye Academisch
eyeacademic@eyefilm.nl

  • Compilatie door Jonathon Rosen (in: Fantasia of Color in Early Cinema, 2015)

  • La peine du talion (FR, 1906)

De editie van 2017 heeft twee dagen lang geheel in het teken gestaan van de laatste, meest innovatieve restauratieprojecten. De conferentie, een speciale Europese editie van het succesvolle symposium The Reel Thing, werd georganiseerd in samenwerking met de oprichters van The Reel Thing, Grover Crisp en Michael Friend (Sony Pictures Entertainment) en de Association of Moving Picture Archivists (AMIA). 

In 2018 stond het vijftienjarige jubileum van de opleiding Preservation & Presentation of the Moving Image centraal. Deze master telt inmiddels circa 180 alumni die overal ter wereld bij musea, archieven en universiteiten werkzaam zijn. Het thema van de conferentie was Activating the Archive. Audio-Visual Collections and Civic Engagement, Political Dissent and Societal Change

Het thema van de vijfde Eye International Conference (25-29 mei, 2019) was Sisters. Deze keer hoste Eye de tiende editie van de Women and the Silent Screen (WSS), een internationale conferentie die zich elke twee jaar buigt over de aanwezigheid van vrouwen in de eerste dertig jaar van de filmgeschiedenis – een veel grotere aanwezigheid dan de filmgeschiedenisboeken en de filmcanon doen vermoeden. De allereerste editie van de Women and the Silent Screen-conferentie werd in 1999 gehouden bij de Universiteit van Utrecht met filmvertoningen in het Filmmuseum in het Vondelpark. Na twintig jaar, op haar tiende jubileum-editie, keerde Women and the Silent Screen dus terug naar Nederland. 

Van 23-27 mei 2020 zou het tweejaarlijkse NYU Orphan Film Symposium terugkeren naar Eye om te onderzoeken hoe de thema's Water, Klimaat en Migratie in verweesde werken zijn verbeeld. Helaas moest de 2020 Eye International Conference / Orphan Film Symposium worden afgelast vanwege de wereldwijde gezondheidscrisis. Het Orphan Film Symposium migreert naar een online editie op 26, 27 en 28 mei. Filmvertoningen en presentaties zullen worden gestreamd om 10.00, 14.00 en 18.00 uur (Oost-Amerikaanse tijd). Geen betaalde registratie vereist. Voor meer informatie klik hier.

 

Vorige edities:

2015

2016

2017

2018

2019

2020 (afgelast vanwege de wereldwijde gezondheidscrises)