Winnaar Eye Prize 2017 | Wang Bing

  • Wang Bing, Til Madness Do Us Part, 2013, copyright Asian Shadows

  • Wang Bing, 15 Hours, 2017, copyright Wang Bing

  • Wang Bing, photo Bertrand Meunier

  • Wang Bing, Galerie Chantal Crousel Expo, 2009

Kunstenaar/filmmaker Wang Bing is de winnaar van de derde Eye Art & Film Prize.

De in Beijing woonachtige Wang Bing heeft een belangwekkend oeuvre waarin hij zowel gebruik maakt van documentaire film en speelfilm als van video-installatie.

Als filmmaker en beeldend kunstenaar richt Wang Bing zich in zijn werk op de veranderingen die plaatsvinden in de Chinese samenleving. Wangs monumentale films, zoals West of Tracks, zijn vaak opgebouwd uit opvallend lange opnamen, waarin tijd en werkelijkheid door elkaar heen lopen. Deze films stellen de grotere verhalen van het hedendaagse China ter discussie door de gewone, alledaagse menselijkheid te benadrukken. Wang werkt vrijwel geheel zelfstandig, met gebruikmaking van een digitale camera, natuurlijk licht en omgevingsgeluid.

Om deze video te bekijken moet je YouTube/ Vimeo cookies accepteren.
klik hier


film door Caroline Champetier

Sandra den Hamer, directeur van Eye en voorzitter van de Eye Art & Film Prize:

Wang Bing is een waarachtige en authentieke kunstenaar die met zijn compromisloze werkwijze blijk geeft van zijn betrokkenheid bij de hedendaagse samenleving en zijn visie op de condition humaine. Zijn vakkundig opgebouwde werk toont een diepgaande kennis van de visuele taal en heeft een sterke présence, zowel in de cinema als in de kunst. Hoewel hij een uitgesproken politieke mening uitdraagt, dwingt Wang Bing zijn kijkers niet zijn visie te onderschrijven. Zijn prachtige en moedige werk biedt ruimte voor meerduidigheid.

wang bing

Wang Bing werd geboren in 1967 in Xi’an in de Chinese provincie Shaanxi en studeerde fotografie aan de Lu Xun Academy of Fine Art en cinematografie aan de Beijing Film Academy. In 1999 begon hij zijn carrière als onafhankelijk filmmaker. West of Tracks (Tiexi qu), een omvangrijk documentair werk van meer dan 9 uur, werd in 2003 officieel uitgebracht en was internationaal direct succesvol. Naast zijn documentaire films (Three Sisters/San zimei, ’Til Madness/Fengai), beweegt hij zich ook op het gebied van de video-installatie (Crude Oil/Yuanyou, een film van 14 uur), fictiefilm (Brutality Factory/Baoli gongchang, The Ditch/Jiabiangou), en fotografie.

Wang Bings werk werd geselecteerd voor talrijke prominente internationale filmfestivals, waaronder het Filmfestival van Cannes, Venetië, Berlijn en Rotterdam. Diverse films van zijn hand werden onderscheiden met internationale prijzen, waaronder de prijs voor Beste Film in de sectie Orizzonti van het 69e Internationale Filmfestival van Venetië voor Three Sisters (2012). Hij is gelauwerd door critici en internationaal erkend als een van de meest belangrijke Chinese kunstenaars, documentairemakers en filmregisseurs van zijn tijd, en werd met diverse retrospectieven in musea geëerd, waaronder het Centre Pompidou in Parijs en de Cinémathèque Royale de Belgique in Brussel. In 2017 neemt hij deel aan documenta 14 in Athene, Griekenland en Kassel, Duitsland.

In de lente van 2018 opent Eye een tentoonstelling over Wang Bing en de twee eerdere winnaars van de Eye Art & Film Prize, Hito Steyerl en Ben Rivers.