‘Brilliant Biograph’: oudste bewegende beelden uit de collectie van Eye gerestaureerd

12 augustus 2020

Unieke beelden van Londen, Parijs, Amsterdam en Berlijn binnenkort in het filmmuseum: maandag 31 augustus vertoont Eye een compilatie eenminutenfilms van de Mutoscope and Biograph Company, een van de vroegste filmmaatschappijen. De opnamen (68mm) van rond 1900 zijn ongeëvenaard in scherptediepte en helderheid. Componist Daan van den Hurk begeleidt de voorstelling live op de piano.

De Mutoscope and Biograph Company werd in 1896 opgericht. De filmmaatschappij maakte filmpjes van ongeveer één minuut voor vertoning op de kermis, in dancehalls en in variététheaters. De voorstellingen waren te zien in spektakelpaleizen als de Wintergarten in Berlijn, de Folies Bergères, Parijs of Carré in Amsterdam.

De filmpjes zijn vermaard om hun hoogwaardige resolutie: het 68mm-nitraatnegatief leverde de scherpste en rijkst gedetailleerde beelden uit de filmgeschiedenis; zo helder als de zwartwitopnamen van ‘Brilliant Biograph’ zag je het zelden. 

Eye is met een kleine tweehonderd 68mm-nitraatfilms in de collectie de belangrijkste schatbewaarder van de Biograph-geschiedenis, gevolgd door BFI, Londen en het MoMA, New York. De filmpjes zijn tevens de oudste in de collectie van het filmmuseum. 

Brilliant Biograph: Mutoscope and Biograph Earliest Moving Images of Europe (1897-1902)’ brengt de kijker terug naar rond 1900, toen steden als Parijs, Berlijn, Amsterdam en Londen een sterke groei doormaakten en de moderniteit haar intrede deed.

De hoogwaardige digitale restauratie (8K) en compilatie van vijftig filmpjes uit de collecties van Eye en BFI kwam tot stand met steun van de Europese Commissie.