‘Het leukste reisje van Nederland’: Eye in Spoorwegmuseum

Klassieker (1956) van Albert Lamorisse in Spoorwegmuseum

26 juni 2018

Het Spoorwegmuseum in Utrecht organiseert voor de derde keer ‘Het leukste reisje van Nederland’. De ruimtes in het museum worden omgetoverd tot stations, waar de bezoeker kan genieten van een bijzondere programmering. Eye Filmmuseum is vertegenwoordigd met een voorstelling van Le ballon rouge, de (jeugd)klassieker van Albert Lamorisse, in 1956 winnaar van de Gouden Palm.

Toen Le ballon rouge in 1956 in Cannes werd vertoond, ervoer bijna niemand het verhaal over een Parijs’ jongetje dat een rode ballon vindt en tot zijn kameraad uitroept, als kinderfilm. Toch noemen veel mensen Albert Lamorisses ontroerend filmgedicht hun favoriete jeugdfilm. Wellicht is dat te danken aan de vermenselijking van de ballon: het jongetje beschermt hem tegen jaloerse schoolkameraadjes die een wilde achtervolging hebben ingezet.

Behalve het filmmuseum zijn ook Naturalis, Zuiderzeemuseum, het Afrika Museum, Fotomuseum Den Haag en TivoliVredenburg benaderd om een bijdrage te leveren.

'Het leukste reisje van Nederland' eindigt in een koepeltent op het Maliebaanstation, waar de Utrechtse kunstenaar Mondo Leone je meeneemt op de ultieme reis.

De tentoonstelling in Utrecht duurt nog tot en met 1 juli.