Acteur Rutger Hauer overleden, in memoriam-voorstelling

Rutger Hauer (1944-2019) bij de presentatie van de lang onvoltooid gebleven dertiende aflevering van Floris, 2016. Beeld: Piet Dirkx

25 juli 2019

Vrijdag 19 juli jl. is Rutger Hauer overleden. Dit maakte de familie bekend via het ANP. De internationaal bekende acteur is afgelopen woensdag in besloten kring begraven. Hauer is 75 jaar geworden. Zaterdag 3 augustus organiseert Eye Spetters een in memoriam-voorstelling voor de acteur die schitterde in films als Turks Fruit, Blade Runner en Sin City.   

Als de koene ridder Floris van Rosemondt schreef Rutger Hauer geschiedenis in Floris, een van de eerste Nederlandse actiegerichte tv-series, geregisseerd door Paul Verhoeven. Luttele jaren later bereikte hij Nederlands sterrendom met glansrollen in Turks Fruit (1973) en Soldaat van Oranje (1977), films waarin hij de samenwerking met Verhoeven voortzette.

In de jaren tachtig brak Hauer, als een van de zeer weinige Nederlandse acteurs, door in Hollywood. Hij stond zij aan zij met Sylvester Stallone in Nighthawks (1981) en verwierf eeuwige roem door z’n optreden als android Roy Batty in Blade Runner (1982), naast Harrison Ford. Hauers bijnaam luidde: ‘The Dutch Paul Newman’, vanwege zijn gebeeldhouwde gelaatstrekken, doordringende blauwe ogen en charisma.

Hauer, wiens benadering van het acteursvak tamelijk laconiek was – hij had weinig op met de Amerikaanse method acting-aanpak en zag acteren vooral als ambacht – speelde in meer dan honderdvijftig films. Hij schrok niet terug voor memorabele optredens als nazi, psychopaat of vampier in exploitatiefilms, maakte zich hard voor de opleiding van jonge acteertalenten in masterclasses en richtte ook een eigen filmschool op.

Zaterdag 3 augustus eert het filmmuseum Rutger Hauer met de vertoning van Spetters (1980, Paul Verhoeven), waarin Hauer is te zien als de motorcrossende tandarts Gerrit Witkamp. 

Zie ook Het Parool en NRC voor in memoriams.