Acteur Sabri Saad El Hamus verzorgt inleiding bij Clash

20 oktober 2016

Bij de première van Clash op maandag 24 oktober (21.00) verzorgt de Nederlands/Egyptische acteur Sabri Saad El Hamus een inleiding. In Mohammad Diabs tweede speelfilm Clash zijn Moslimbroeders, activisten en sympathisanten van het leger in een politiebusje tot elkaar veroordeeld. Openingsfilm Un Certain Regard-programma in Cannes. 

Cairo, 2013: het leger, razende Morsi-aanhangers, legersympathisanten en activisten van allerlei pluimage botsen op elkaar bij de afzetting van de Moslimbroederpresident door officieren, twee jaar na de Arabische Lente op het Tahrirplein. Agenten pakken een aantal van de heethoofden op, de spanningen in het politiebusje lopen direct hoog op.

In zijn tweede speelfilm portretteert de Egyptische filmmaker en schrijver Mohammad Diab zijn geboorteland als een plek waar politieke dialoog onmogelijk is geworden. Door zijn hoofdrolspelers gedurende de hele film vast te zetten in de emotionele hogedrukketel van de arrestantenbus wordt Clash tot microkosmos van het huidige Egypte. Wie wil en kan er nog naar elkaar luisteren?

Diab, zelf diepgaand betrokken bij de revolutie van 2011, hoopt dat zijn film, in de eerste plaats een portret van mensen, bij kan dragen tot beter begrip van de onbeheersbare spanningen in het Midden-Oosten.

Op de festivals werd Clash ontvangen als een mix van urban thriller, politieke satire en actiefilm.

 Met een inleiding van de Nederlands/Egyptische acteur Sabri Saad El Hamus (Koning van Katoren, PizzaMaffia).

A ferociously well-made film right through to the bitter end. (**** The Guardian)