Agnès Varda op 90-jarige leeftijd overleden, Les glaneurs et la glaneuse te zien in Eye

29 maart 2019

Agnès Varda is op 90-jarige leeftijd overleden. Ze was een van de grote, invloedrijke Franse filmmakers. Haar sociaal bewogen werk is avontuurlijk, kritisch, bewogen en empathisch. Met haar eerste speelfilm Cléo de 5 à 7 (1962) plaatst ze zich in de voorste rijen van de door mannen gedomineerde filmstroming van de Nouvelle Vague. Later maakte ze faam met sprankelende autobiografische documentaires.

Op 9 april om 17.15 is Les glaneurs et la glaneuse te zien in Eye.

Agnès Varda was een van de filmpioniers van de Nouvelle Vague en maakte daarnaast ook filmische manifesten over Vietnam (Loin du Vietnam, 1967) en over de Black Panthers (Black Panthers, 1968). Na de dood van haar echtgenoot Jacques Demy regisseerde Varda Jacquot de Nantes (1991), een ontroerende speelfilm over de jeugd van Demy en twee documentaires over zijn werk: Les demoiselles ont eu 25 ans (1992) waarin zij samen met Catherine Deneuve en de bewoners van Rochefort het 25-jarig jubileum van de film Les demoiselles de Rochefort (1967) viert, en L'univers de Jacques Demy (1995), een filmisch portret.

licht

Varda en Demy hebben nooit samengewerkt en toch beïnvloedden zij elkaars werkmethoden en stijl: Le bonheur van Varda deelt het heldere kleurenpallet van Les parapluies de Cherbourg, terwijl de liedjes van componist Michel Legrand uit Cléo de 5 à 7 de prelude zijn voor de 'cinéma enchanté' van Demy. Later maakte ze faam met sprankelende, autobiografische documentaires, zoals Les glaneurs et la glaneuse, even licht als filosofisch, waarin ze zelf als 'beeldensprokkelaar' te zien is. Varda's documentaire Les plages d'Agnès (2008) is haar essayistische autobiografie en tevens een krachtige liefdesverklaring aan Demy ('de meest geliefde van alle doden').

speelse blik

Varda par Agnès draaide op het afgelopen Filmfestival van Berlijn waar ze de ereprijs Berlinale Camera won. Eerder was ze genomineerd voor een Oscar voor de documentaire Visages villages. Met Sans toit ni loi won ze in 1985 de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië. In 2015 ontving ze de ere-Gouden Palm van het Filmfestival van Cannes voor haar gehele oeuvre, dat is dooraderd met haar aanstekelijke, speelse blik op de wereld vlak om haar heen. Agnès Varda is 90 jaar geworden.

Verder lezen: in memoriam