Akwasi geeft op 16 juli een spoken-wordperformance bij VR-werk Traveling While Black

Akwasi

10 juli 2020

Taalkunstenaar Akwasi geeft 16 juli om 18.30 een spoken-wordperformance bij de openingsavond van het VR-werk Traveling While Black. Gevolgd door het cinema vérité-meesterwerk Killer of Sheep (1977), schets van een familieleven in Watts, achterstandswijk in Los Angeles. Documentairemaker, programmeur en cultureel adviseur Tessa Boerman leidt de film in.

Koop tickets

Akwasi verwees in een van de toespraken die hij hield tijdens de Black Lives Matter-demonstraties naar Tamir Rice, een jongen die in een lange reeks van zwarte slachtoffers van politiegeweld staat. Het virtual-realitywerk Traveling While Black dat van 16 juli tot 6 augustus in Eye te zien is, geeft een gezicht aan dit racistisch gemotiveerd politiegeweld. De VR sluit af met een aangrijpend interview met Samaria Rice, wier 12-jarige zoon Tamir voor het huizenblok aan het spelen was en een speelgoedpistool vasthield toen een politieagent hem in 2014 doodschoot. 

verhalenverteller

Akwasi is een verhalenverteller. Of hij dat nu doet in een rap, gedicht of televisieprogramma: hij wil inspireren, fascineren en prikkelen. Met woorden. Akwasi begon op zijn veertiende met rappen en richtte vijf jaar later de groep Zwart Licht op. Akwasi bracht in 2014 bij zijn eigen label Neerlands Dope het album Daar Ergens uit. Hij liet zich daarvoor inspireren door wijlen zanger/cabaretier Bram Vermeulen. Zijn tweede album Sankofa, werd eind maart uitgebracht en volledig geïnspireerd op de Ghanese zon en Akwasi’s Ghanese wortels.

ultieme undergroundfilm

Onafhankelijk documentairemaker, programmeur en cultureel adviseur Tessa Boerman leidt vervolgens de ultieme undergroundfilm Killer of Sheep in. Regisseur Charles Burnett draaide een cinema vérité-achtige vertelling over Stan, arbeider in een slachthuis, inwoner van de wijk Watts. Stan (Henry Gale Sanders) komt hondsmoe thuis van de arbeid maar probeert toch de goede moed erin te houden, net zoals zijn vrouw (Kaycee More). De camera volgt de cast – grotendeels samengsteld uit Burnetts vrienden en bekenden – in los samenhangende episodes, die samen een ‘slice of life’ vormen; vrienden komen voorbij, de kinderen spelen, buren knopen een praatje aan.

baanbrekend

Deze voorstelling viert de openingsavond van het virtual reality-werk Traveling While Black van Oscarwinnaar Roger Ross Williams. Het maakt onderdeel uit van het Eye-filmprogramma Black Light, waarin baanbrekende films uit de zwarte filmcultuur worden gevierd en voorzien van een uitgebreid randprogramma met muziek, performances en flitslezingen.

Traveling While Black is – net als Black Lives Matter en Black Films Matter – een uitnodiging om de discussie aan te gaan over het verleden en het heden, met het oog gericht op de toekomst.