Apichatpong Weerasethakul krijgt Grote Prins Claus Prijs

2 november 2016

De Prins Claus Hoofdlaureaat 2016 is de Thaise filmmaker en kunstenaar Apichatpong Weerasethakul. ZKH Prins Constantijn reikt in december de Prins Claus Prijzen uit in het Koninklijk Paleis Amsterdam. Het werk van Apichatpong Weerasethakul is in september 2017 ook te zien op een tentoonstelling in EYE.

De Prins Claus Prijzen eren dit jaar zes visionaire kunstenaars en organisaties voor hun exceptionele, baanbrekende werk in cultuur en ontwikkeling. Hoofdlaureaat is Apichatpong Weerasethakul (1970, Khon Kaen), kunstenaar en leidende figuur in de onafhankelijke film in Thailand. Met zijn hypnotiserende esthetiek en vernieuwende non-lineaire verhalen behandelt hij op subtiele wijze complexe maatschappelijke kwesties. Via zijn bedrijf Kick the Machine Films zet hij zich in voor de experimentele en onafhankelijke cinema in Thailand. Het werk van Apichatpong Weerasethakul zal in september 2017 te zien zijn in het EYE.

Prins Claus Prijzen Commissie 2016: ‘Apichatpong Weerasethakul wordt gelauwerd voor de visuele rijkheid, spirituele lyriek en intellectuele diepgang van zijn provocerende werk. Op subtiele en tegelijk krachtige manier weet hij de Thaise realiteit te onderzoeken en tot ver over de grenzen te laten doorklinken. Hij heeft een originele filmtaal uitgevonden, waarmee de animistische gewaarwording live wordt ervaren, en hij herstelt het menselijke contact, verlamd door westerse mechanismen die verstorend werken op het vermogen van het lichaam om te bepalen wat goed is voor het leven en wat niet. Hij transformeert filmmaken tot een buitengewoon complexe en grensverleggende uitingsvorm en laat duidelijk zien dat artistieke excellentie een bron van ervaring is en onlosmakelijk verbonden met het sociale en politieke. Hij wordt gehuldigd als inspirerend voorbeeld voor anderen omdat hij onvoorwaardelijk trouw blijft aan zijn eigen visie en principes.’