App Rising beschikbaar via Google Play en App Store

Rising: wie geeft om het klimaat?

4 december 2018

Binnen no time waren alle kaartjes voor Rising, de klimaat-VR van Marina Abramović uitverkocht. Wie graag naar Eye had gewild om de avatar van de beroemde kunstenaar te zien, kan nu de door Nobel Media ontwikkelde app downloaden. Abramović houdt de app ten doop op 9 december tijdens de Nobel Week Dialogue.

Tijdens haar 20 minuten durende performancelezing in Stockholm zal de wereldberoemde kunstenaar aandacht vragen voor de klimaatverandering die het leven op de aarde definitief lijkt te ontwrichten.

Met Nobelprijs-laureaten, experts, wetenschappers en kunstenaars buigt Abramović zich over het effect van opwarming op de zeespiegel. Om het bewustzijn daarvan te vergroten heeft ze de VR Rising ontwikkeld, die nu in Eye is te ervaren.

verdrinkingsdood

In Rising zit Abramovićs avatar in een grote glazen tank die langzaam gevuld wordt met water: door contact te maken kun je het peil van het water beïnvloeden en de avatar redden van de verdrinkingsdood.

De app laat het dagelijkse effect zien van alle acties van de VR-gebruikers – zal de kunstenaar verdrinken? – en toont de avatar in een Augmented Reality-omgeving.

De app is verkrijgbaar via Google Play en in de App Store.

wereldwijd publiek

Nobel Media is gelieerd aan de Nobel Prize. Het mediaproductiebedrijf is opgericht om onder een wereldwijd publiek kennis te verspreiden over de inspanningen van Nobelprijswinnaars.