Artist and Scholar-in-Residence Aimée Zito Lema en Patricia Pisters op 2 en 3 december

Lola Magenta van Ansuya Blom

22 november 2019

Kunstenaar Aimée Zito Lema presenteert op 3 december haar nieuwe werk '214322', dat in 2019 tot stand kwam in het kader van het Eye Artist and Scholar-in-Residence programma van Eye. Eye Scholar-in-Residence Patricia Pisters dook in de Eye-collectie, op zoek naar beelden ‘op de grens van het normale en buitengewone’. Ze raakte onder meer geïnspireerd door de films van kunstenaar Ansuya Blom. Op 2 december speekt Pisters met Blom over haar werk en laat vijf films zien. De toegang is gratis.

Patricia Pisters

Tijdens haar residency in Eye ging Pisters op zoek naar beelden die ‘het onzichtbare verbeelden’ en beelden die ‘innerlijke percepties’ weerspiegelen. Films waarin de grens tussen werkelijkheid en fictie vervaagt en categorieën als ‘normaal’ en ‘abnormaal’ in elkaar overvloeien.

In het eerste deel van haar presentatie op 2 december om 16.30 vertelt Pisters over haar onderzoek in de Eye-collectie, waaruit blijkt dat dat onze opvattingen over normale en buitengewone of waanzinnige perceptie nogal zijn verschoven.

Bij haar zoektocht stuitte de hoogleraar op het werk van beeldend kunstenaar en experimenteel filmmaker Ansuya Blom, van wie Eye recentelijk een aantal films heeft verworven. De kunstenaar gaat met Pisters in gesprek over haar werk en laat vijf van de door Eye geacquireerde films zien: Lady Lazarus (1984), Amazing Grace (1989), Joe Faces (1995), Hither Come Down on Me (2007) en Lola Magenta (2018).

De toegang is gratis, u dient wel een vrijkaart af te halen bij de kassa van Eye. Dit kan vanaf 90 minuten voor aanvang, er kan niet gereserveerd worden.

Aimée Zito Lema

Kunstenaar Aimée Zito Lema presenteert op 3 dec 19.15 de film '214322' die tijdens haar residentie tot stand kwam. De film maakt onderdeel uit van een speciaal programma over de 'randgebieden van het archief' dat Zito Lema samen met gastcuratoren Amal Alhaag en Daniela Agostinho heeft samengesteld. De voertaal is Engels. Klik hier voor meer informatie en tickets.

Van 2 tot en met 7 december zal Aimée Zito Lema's werk '214322', film en foto's, ook worden tentoongesteld in de Eye Project Space (gratis toegang).

Over het Artist and Scholar-in-Residence programma

In 2017 lanceerde Eye een eigen Artist and Scholar-in-Residence programma, dat onderzoek naar en hergebruik van de collectie stimuleert en de kruisbestuiving tussen film, kunsten en wetenschappen wil bevorderen. Voor de tweede editie heeft Eye kunstenaar Aimée Zito Lema en wetenschapper Patricia Pisters uitgenodigd om met collectiemateriaal aan de slag te gaan.

 

Het Eye Artist en Scholar-in-Residence programma wordt mogelijk gemaakt door Ladies Eye en FC Waterboys.