AT5 portretteert Collectiecentrum in De straten van Amsterdam

Oudste opname Amsterdam in de Nederlandse filmgeschiedenis, uit 1900

12 februari 2018

De straten van Amsterdam, het populaire AT5-programma over de geschiedenis van Amsterdam en Amsterdammers, bezocht vorige week de Asterweg in Amsterdam-Noord. Op nummer 26 zetelt het EYE Collectiecentrum. AT5 sprak met EYE-medewerkers over Amsterdam in beeld en de werkzaamheden van het filmmuseum.

Wie een Mokums brutaaltje van twee turven hoog origineel, echt en onvervalst plat Amsterdams uit de jaren dertig wil horen praten, moet beslist de reportage van AT5 aanklikken. Curator Nederlandse film Rommy Albers toont een fragment waarin een bloemenverkoopstertje van Wittenburg luidkeels klaagt dat ze haar waar niet op het sjieke Leidseplein aan de man mag brengen. 

De scène is afkomstig uit Pygmalion (1937), een van de vroege Nederlandse speelfilms in het depot van het filmmuseum aan de Asterweg. Albers legt uit dat de scène een van de vele opnamen is over Amsterdam die in het Collectiecentrum worden bewaard en gerestaureerd. Behalve over Amsterdam-gerelateerde speelfilms beschikt EYE ook over talloze documentaire beelden van de hoofdstad, van de allereerste opname uit 1898 – gemaakt door een Engelse filmmaatschappij – tot recent materiaal.

AT5-redacteur Waldy van Geenen praat ook met EYE Collectie-medewerkers Rixt Jonkman (registrar) en filmarchivaris Ad de Kroon. Zij vertellen over de brandbaarheid van nitraatfilms en een scène uit Makkers staakt uw wild geraas (1959), Fons Rademakers’ portret van een aantal Amsterdamse families aan de vooravond van de roerige jaren zestig.    

Klik hier voor de Uitzending Gemist van AT5.