Ben Rivers winnaar van de tweede EYE Art & Film Prize

13 april 2016

Ben Rivers is op 7 april 2016 tijdens het jaarlijkse Filmbal in EYE uitgeroepen tot de winnaar van de tweede EYE Art & Film Prize. De prijs, waaraan een bedrag van 25.000 Engelse pond is verbonden, is bedoeld om nieuw werk te financieren. De EYE Prize, een initiatief van EYE en het Paddy & Joan Leigh Fermor Arts Fund, heeft als doel een kunstenaar of filmmaker te ondersteunen wiens werk op een opvallende manier heeft bijgedragen aan nieuwe ontwikkelingen op het grensvlak tussen kunst en film.

Het werk van de kunstenaar/filmmaker Ben Rivers (Ah, Liberty!, Two Years at Sea, A Spell to Ward Off the Darkness) bevindt zich op het snijvlak tussen documentaire en fictie. Hij filmt vaak mensen die zich op een of andere manier aan de samenleving hebben onttrokken. Met het ruwe filmmateriaal creëert Rivers subtiele verhalen over alternatieve bestaanswijzen in de marges van de samenleving.

De in Londen woonachtige Ben Rivers werd gekozen uit een shortlist die door een internationale adviesraad aan de jury was aangeboden. Rivers bouwt aan een belangwekkend oeuvre dat op een uitzonderlijke manier bijdraagt aan de ontwikkelingen op het grensvlak van beeldende kunst en film.

Sandra den Hamer, directeur van EYE en voorzitter van de EYE Art & Film Prize: “Ben Rivers is een van de krachtige nieuwe stemmen van zijn generatie, voor wie er geen grenzen meer bestaan tussen de cinema en de andere kunsten. In zijn visueel overweldigend werk toont hij zijn engagement met onze samenleving. Ben Rivers heeft een poëtische blik, waarmee hij zich een verfijnde en invoelende beschouwer van het leven en de natuur toont.”

Ben Rivers

Ben Rivers studeerde Beeldende Kunst aan de Falmouth School of Art. Voordat hij zich toelegde op fotografie en film, hield hij zich bezig met beeldhouwkunst. Na zijn afstuderen leerde hij zichzelf op 16mm filmen en de opnamen handmatig te ontwikkelen. Een kleine greep uit zijn solotentoonstellingen: The Two Eyes Are Not Brothers, Whitworth Museum, Manchester, 2016 en de Marrakech Biennale, 2016; Earth Needs More Magicians, Camden Arts Centre, Londen, 2015; Sack Barrow, Hamburger Kunsthalle, 2012; Slow Action, Hepworth Wakefield, 2012; Sack Barrow, Hayward Gallery, Londen, 2011.

Rivers was Artist-in-focus bij onder meer het Courtisane Festival; het Pesaro International Film Festival; het London Film Festival; het Tirana Film Festival; Punto de Vista, Pamplona; Indielisboa en het Milan Film Festival. Hij was een van de oprichters en programmeurs van Brighton Cinematheque (1996-2006), een filmhuis dat spraakmakend werd door zijn eigenzinnige programmering, die zich uitstrekte van de allervroegste films tot en met de meest recente kunstenaarsfilms en video’s.

Rivers werd in 1972 geboren in het Engelse Somerset en woont en werkt tegenwoordig in Londen.

EYE Art & Film Prize

De EYE Art & Film Prize werd in 2015 ingesteld ter ondersteuning en promotie van een kunstenaar of filmmaker die kunst en film samenbrengt en zich daarbij onderscheidt in conceptueel vermogen, verbeeldingskracht en artistieke kwaliteit. Met de jaarlijkse prijs van 25.000 Britse pond kan nieuw werk worden gerealiseerd. De eerste Art & Film Prize werd in 2015 uitgereikt aan Hito Steyerl door minister Jet Bussemaker tijdens het EYE Filmbal op 2 april.

Jury EYE Art & Film Prize 2016

Sandra den Hamer, voorzitter (Nederland)
directeur EYE Filmmuseum
Stuart Comer (VS)
hoofdcurator Media and Performance Art, MoMA, New York
Isaac Julien (GB)
kunstenaar / regisseur
Martijn Sanders (Nederland)
cultureel entrepreneur, adviseur en kunstverzamelaar
Olivia Stewart (GB / Italië)
bestuurslid PJLF Arts Fund / producent / scenarioschrijver
Béla Tarr (Hongarije)
scenarioschrijver / regisseur