Bewegend beeld van Aletta Jacobs ontdekt in collectie Eye

Aletta Jacobs in een item uit Amsterdam, journaalonderwerpen (1913)

12 september 2019

In de collectie van Eye is bewegend beeldmateriaal van een demonstrerende Aletta Jacobs ontdekt door historicus Mark Bergsma.

Het gaat om een bioscoopjournaal met een item over een betoging voor vrouwenkiesrecht in 1914 te Amsterdam. Dat Aletta Jacobs meeliep in dit soort optochten is bekend, maar dat ze daadwerkelijk te zien is tussen de betogers is opzienbarend: er bestaat heel weinig bewegend beeld van haar.

Aletta Jacobs (1854 – 1929) is Nederlands meest bekende en prominente feministe. Zo'n kwart eeuw lang stond zij in Nederland aan het hoofd van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht.

Bergsma deed zijn bijzondere ontdekking tijdens zijn onderzoek voor Atria, Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. Het archief van Aletta Jacobs, in beheer van Atria, is in 2017 erkend als UNESCO-erfgoed en opgenomen in UNESCO Memory of the World.

Atria opent de tentoonstelling De Straat op! op 27 september in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. De filmbeelden zijn ook te zien tijdens de tentoonstelling.

 

Bekijk de beelden hier: https://www.eyefilm.nl/collectie/filmgeschiedenis/film/amsterdam-journaalonderwerpen