Bijzondere schenking: archiefmateriaal Bommelfilm nu in Eye-collectie

Eerste avondvullende Nederlandse tekenfilm: Als je begrijpt wat ik bedoel, 1983.

6 november 2018

Marten Toonders kleindochter Milou Toonder heeft het archief van de Toonder Studio’s geschonken aan het Literatuurmuseum en Eye Filmmuseum. Het Literatuurmuseum verwerft het archief van Toonder Studio’s, alle materialen die betrekking hebben op de Bommelfilm Als je begrijpt wat ik bedoel gaan naar Eye.

Het Literatuurmuseum verwerft ruim 25.000 stripstroken van Toonders hoofdreeksen Panda, Kappie en Koning Hollewijn en zo’n 20.000 originele stripstroken van tientallen andere striptitels die door Toonder Studio’s-medewerkers werden gemaakt, onder wie Thé Tjong Khing.

Eye is verheugd dat Toonders kleindochter alle materialen die te maken hebben met de Toonder Studio's-tekenfilm Als je begrijpt wat ik bedoel aan het filmmuseum heeft willen schenken. Als je begrijpt wat ik bedoel uit 1983 is de eerste avondvullende tekenfilm van Nederlandse bodem.

Met de schenking verwerft Eye Collectiecentrum meer dan duizend filmcells, honderden potloodschetsen voor achtergronden en de vele storyboards die voor de productie van Als je begrijpt wat ik bedoel werden vervaardigd.

Klik hier voor de biografie van Marten Toonder en achtergrond Toonder Studio's.