Bioscoopjournaal Spiegel van Nederland (1958-1960) online

11 mei 2018

Het bioscoopjournaal Spiegel van Nederland (1958-1960) is nu online te bekijken op de website van Eye. Een bescheiden mijlpaal in het zichtbaar maken van onze filmcollectie.

relatief compleet

Spiegel van Nederland heeft maar kort bestaan: het verscheen wekelijks vanaf 1958 tot het voorjaar van 1960. Wat Spiegel van Nederland bijzonder maakt, is dat het een relatief complete reeks is en dat er weinig items zijn weggeknipt. Veel andere journaals, zoals Orion Revue, Centra Varia en City Film Nieuws, zijn veel minder goed bewaard.

wat is een bioscoopjournaal eigenlijk?

Het fenomeen ‘bioscoopjournaal’ is vooral bekend van Polygoon, maar er zijn legio journaalreeksen geproduceerd in de loop van de vorige eeuw. Spiegel van Nederland is daar één van. De meeste journaals verschenen periodiek – meestal wekelijks – en lieten beelden zien bij de actualiteit: de koningin die een lint knipt, hoog bezoek uit het buitenland, de tewaterlating van een schip.

Na de oorlog won de televisie de race om het snelste nieuws, dus verschoven de bioscoopjournaals hun aandacht langzaam naar ‘gezellig’ nieuws: nog steeds veel koningshuis, maar ook drukte in de bloemenvelden, winterpret, mode en curiositeiten zoals gekke uitvindingen. Sport bleef de afsluiter, vooral voetbal. Dit zijn ook het soort items dat je bij Spiegel van Nederland ziet.

filmcollectie in context

Eye werkt al jaren aan het online tonen van de collectie in de context van de Nederlandse filmgeschiedenis, maar tot nu toe bleef dat voornamelijk beperkt tot vooroorlogs materiaal. Met het online zetten van Spiegel van Nederland hebben we dus een bescheiden mijlpaal bereikt. Nouja, bescheiden, het gaat om meer dan 100 journaals!

Het werk gaat door. Het is de bedoeling dat ook de ‘losse snippers’ uit onze journaalcollectie uiteindelijk online komen te staan.

lees meer op eyefilm.nl/journaals
overzicht van direct te bekijken journaals