Bud Spencer overleden, eerbetoon Egzotik in november

Binnenkort eerbetoon aan boegbeeld van de spaghettiwestern; films en affiches ruim vertegenwoordigd in EYE-collectie.

28 juni 2016

Afgelopen maandag overleed in Rome de Italiaanse genreacteur Bud Spencer, op 86-jarige leeftijd. Cinema Egzotik besteedt op 11 november van dit jaar met een double bill aandacht aan het werk van de man die, met sidekick Terence Hill, het begrip spaghettiwestern komisch gestalte gaf. Als dommekracht en leverancier van eenregelige wijsheden (‘Shut up!’) wist hij de harten van miljoenen fans te veroveren.

Hij was groot, sterk en onverwoestbaar. Carlo Pedersoli, in 1929 geboren in Napels, maakte carrière als Olympisch zwemmer – als eerste Italiaan zwom hij de 100 meter vrije slag onder de minuut – studeerde af als jurist en werd uiteindelijk beroemd als de dommekracht van het duo Bud Spencer en Terence Hill. Zijn favoriete wapen: de dreun met twee massieve vuisten op het hoofd van de tegenstander, die terstond ter aarde zeeg.

De ruim 1.90 meter lange, 120 kilo wegende ex-zwemmer begon zijn carrière met een rolletje (als lijfwacht) in MGM’s Technicolor-spektakelstuk Quo Vadis (1951) om te eindigen met een filmografie van een tachtigtal speelfilms en tv-optredens. In 1967 was hij voor het eerst te zien – met de gesjeesde student klassieke talen Mario Girotti (Terence Hill) aan zijn zij – in de rol die hem beroemd zou maken: de grote hoeveelheden eten en drank verzwelgende krachtpatser die boeven, verraders, gokkers en ander westerngespuis zonder omhaal tegen de vlakte slaat.

De spaghettiwesterns en actie- en comedyproducties van Hill en Spencer, met titels als Dio perdona Io no, Lo chiamavano Trinità, Continuavano a chiamarlo Trinità en Io sto con gli ippopotami, werden in Nederland steevast uitgebracht als de films van de ‘Vier vuisten’, met fraaie varianten als De vier vuisten de lucht in, Vier vuisten voor het geloof en De vier vuisten op safari.

Filmdistributeur Robbert Wijsmuller (Concorde Films) bracht de zeer populaire films in de Nederlandse bioscopen; zijn nagelaten filmarchief – Wijsmuller overleed in 2001 – rust in de EYE-collectie, waarmee het filmmuseum een flink deel van de Vier Vuisten-films in beheer heeft.

Op 11 november organiseert Cinema Egzotik een eerbetoon aan Bud Spencer met een speciale double bill. De voorstelling is niet eerder mogelijk vanwege de verhuizing van de filmcollecties naar het nieuwe EYE Collectiecentrum in Amsterdam-Noord, een operatie die pas in november van dit jaar wordt afgerond. Nadere informatie volgt.