Cinéma Magique: Eye op de Parade met grote tent, terug naar de begintijd van de cinema

Exotisch reisjournaal, foto: Danse des Ouled-Naïls, Danse du ventre, Danses Algériennes (Frankrijk, Onbekend, 1902, Pathé Frères)

2 juli 2018

Het filmmuseum keert deze zomer terug naar de plek waar de filmgeschiedenis begon: een reizende tent. De projecties op acht grote schermen zijn een eerbetoon aan de begintijd van de cinema, toen kermisexploitanten rondtrokken met hun reisbioscoop en bezoekers lokten met feeërieke sprookjes van filmpionier Georges Méliès, exotische reisfilms of komedies. Van deze films uit de Eye-collectie is een aantal deze zomer terug te zien in de filmmuseumtent, die alle haltes van De Parade aandoet.

Cinéma Magique is een voor het Parademuseum ontwikkelde filmische installatie met speciaal gecomponeerde muziek (geïnspireerd door Nino Rota). In de tent blikt het filmmuseum terug op de begintijd van de cinema, toen film geboren werd in de kraamkamer van de wereld van vermaak: kermis, vaudeville en variété.

rondreizend festival

Het Parademuseum presenteert iedere zomer een Nederlands museum op De Parade. In 2016 en 2017 waren er afleveringen van het Nederlands Fotomuseum (rond fotograaf Ed van der Elsken) en Museum de Fundatie (rond kunstenares Elise van der Linden).

Rondreizend theaterfestival de Parade trekt deze zomer voor de 28e keer langs de grootste steden van Nederland. Het tournee start vrijdag 29 juni in museumpark in Rotterdam om vervolgens verder te reizen naar Den Haag, Utrecht en Amsterdam. In totaal spelen er 80 verschillende theater-, dans- en muziekvoorstellingen voor groot en klein.

Rotterdam, Museumpark – 29 juni t/m 8 juli

Den Haag, Westbroekpark – 13 juli t/m 22 juli

Utrecht, Moreelsepark – 27 juli t/m 12 augustus

Amsterdam, Martin Luther Kingpark – 17 augustus t/m 2 september

Klik hier voor meer informatie over Cinéma Magique.