Cineblend Open Air met openluchtvoorstellingen in de Tolhuistuin

Naar Indië

5 juli 2017

Bijzondere beelden uit het voormalige Ottomaanse gebied, Nederlands-Indië in kleur en de herontdekte film The Rose of Rodesia zijn deze zomer te zien in openluchtvoorstellingen in de Tolhuistuin naast EYE. Deze Cineblend-serie met live muziek is samengesteld uit stille films uit de EYE-collectie.

Tijdens de zomermaanden kun je één keer per maand een stille film uit de collectie van EYE kijken in de tuin van de Tolhuistuin. Live muzikanten voeren bij iedere editie een nieuw gemaakte soundtrack uit.

Cineblend Open Air

Ottoman times
11 juli 21:00
Een avond in Ottomaanse sferen. Met als uitgangspunt de geschiedenis van de grootvader van schrijfster Meltem Halaceli maken we aan de hand van uniek filmmateriaal uit de EYE-collectie een literair, muzikaal en visueel overweldigende reis door het voormalige Ottomaanse Rijk. De reis is ook een reis door de filmgeschiedenis. Speciaal voor dit programma heeft EYE een compilatie samengesteld van bijzondere filmbeelden uit het begin van de 19e eeuw die een prachtig beeld geven van het leven in het Ottomaanse Rijk. Compleet met zeldzame kleurenbeelden. Dit programma is voor het eerst in deze samenstelling in Nederland te zien. Met muziek van Jamil  Al  Asadi.   

Nederlands-Indië in kleur
8 augustus 21.00
De recentelijk ontdekte documentaire Naar Indië van Jan (Bzn.) Scholten uit 1939 uit de collectie van EYE wordt deze avond voor het eerst vertoond. Leven en werk van de bevolking van Java en Sumatra zijn voor het eerst in kleur te zien. Met live muziek en commentaar.

The Rose of Rhodesia
12 september 21.00
The Rose of Rhodesia
is in 2009 herontdekt in Duitsland, een ontdekking die indertijd veel opzien baarde in kringen van filmprofessionals omdat de film verloren werd gewaand. De film werd gerestaureerd door EYE maar er bestond alleen een kopie met Duitse tussentitels. Speciaal voor de vertoning van deze avond heeft EYE de film Engels ondertiteld waardoor deze voor het eerst voor een groter publiek beschikbaar is. De film draait om een diamant die wordt gestolen van een Rhodesisch mijnconcern, maar het werkelijke thema zijn de interraciale verhoudingen. Met muziek van de Zuid-Afrikaanse muzikant Neo Muyanga.