Cinema Erotica – Het Voorspel in club De School

Jeanne Moreau in Les amants

10 mei 2017

Het voorspel op Cinema Erotica begint in club De School, waarvoor EYE-programmeurs hun favoriete erotische filmclips uit de rijke collectie van het filmmuseum hebben gekozen: van de eerste filmkus ooit tot hedendaagse seksscènes. De opening is donderdag 11 mei om 20.00, gratis toegankelijk.

De cinema van de verleiding is tot en met 31 mei op zes schermen te zien in club De School: van een sensuele dans, de eerste filmkus, Hitchcock die de censuur omzeilt tot de meest wilde orgies. Hier kun je, bevrijd van de voyeuristische omgeving van de donkere bioscoop, zelf beslissen hoe je naar de fragmenten kijkt. Zijn ze herkenbaar, erotisch, vulgair of grotesk? Herinneren ze je aan films die je zag of aan geliefden die je hebt gehad? Wat is voor jou een erotische filmscène?

De cyclus van verleiding

In de garderobe bij de ingang word je verwelkomd door taboedoorbrekende dansende lichamen, zoals die van filmgodin Rita Hayworth (Gilda): een van de sterkste filmische afrodisiaca van zijn tijd. Op het volgende scherm ben je getuige van de mooiste kussen die je ooit hebt gezien. In de jaren veertig mocht een kus vanwege de censuur niet langer duren dan drie seconden, maar Alfred Hitchcock slaagde erin om dit te rekken in Notorious. De erotische tour gaat door met Jeanne Moreau die in Les amants zo openlijk genoot van seks dat men er schande van sprak. Een speciale traktatie is een scène uit 1922, waarin vrouwen in de rij staan om de kont van de duivel te kussen in Häxan. Aan het einde kun je in het rookgedeelte ontspannen met postcoïtale sigarettenscènes. Teleporteer jezelf naar de jaren 10, toen mannenclubs speciale ruimten hadden om sigaren te roken en erotische films te bekijken.

In Het Muzieklokaal van De School treden op 11 mei ’s avonds Kelly Lee Owens en Blanck Mass op (gratis toegankelijk), die beiden dit jaar een bejubeld album uitbrachten. Job Sifre en Mata Hari zullen vóór, tijdens en na de live shows DJ-sets draaien.

Cinema Erotica - Het Voorspel kan na de opening op dinsdag t/m vrijdag van 17:00 tot 22:00 en in het weekend tijdens clubavonden gratis bezichtigd worden t/m 31 mei in club De School, Dr. Jan van Breemenstraat 1, Amsterdam.

Het programma Cinema Erotica met films, gasten, muziek en optredens vindt plaats in EYE van 1 tot en met 19 juni. Met de code ‘foreplay’ krijg je een € 1,50 korting als je online boekt: eyefilm.nl/erotica