Colin Benders maakt nieuwe muziekscore bij Fragment of an Empire

Colin Benders

11 april 2018

Colin Benders sluit zich een week op in de filmzaal van het Eye Collectiecentrum om de juiste klanken te vinden bij Fragment of an Empire. Op 26 mei 20.30u speelt hij de door hem gecomponeerde synthesizermuziek live bij de première van de fonkelende restauratie van Fragment of an Empire. Deze klassieker is eindelijk in complete versie te zien.

Koop tickets

Vanuit het Eye Collectiecentrum streamt Colin Benders gedurende een week previews van zijn nieuwe score bij Fragment of an Empire en licht hij in vlogs zijn keuzes toe. Met zijn extended synthesizer, door hemzelf ‘de machine’ genoemd, verkent hij nieuwe vormen en grenzen binnen de muziek.

Fragment of an Empire (Friedrich Ermler, 1929) is een sleutelfilm in de geschiedenis van de Russische cinema. Steeds ontbraken er scènes, waaronder de beroemdste: Jezus met een gasmasker. Een team van specialisten onder leiding van Rob Byrne, restaurator en president of the board van het San Francisco Silent Film Festival, heeft nu voor Eye de complete film gerestaureerd. Deze restauratie is een samenwerking van Eye, The San Francisco Silent Film Festival en Gosfilmofond. Uitgangsmateriaal van de restauratie is de nitraatkopie van Eye. Lees meer

Fragment of an Empire werd opgedragen aan mensen die zichzelf en hun leven opnieuw ontdekken. Als iemand zichzelf steeds opnieuw uitvindt als muzikant, is het wel Colin Benders. Na de gigantische successen met The Kyteman Orchestra heeft hij nu voor zichzelf een totaal andere uitdaging gesteld. De dertigjarige muzikant componeerde speciaal voor Eye muziek bij deze film die hij live ten gehore brengt.

collectiedag

De voorstelling maakt ook deel uit van de Collectiedag, waar Eye-curatoren recente restauratieprojecten presenteren. Dat is de opmaat naar de jaarlijkse Eye International Conference.