Collectie van VJ-pionier Peter Rubin geschonken aan EYE, remix op Researchlabs

31 januari 2018

Het complete archief van VJ-pionier Peter Rubin is geschonken aan EYE. Op 17 februari maakt de VjAcademy een nieuwe mix van origineel werk uit deze verzameling van Rubin, een van de grondleggers van de VJ-scene. Het optreden vormt de spetterende afsluiting van Researchlabs in EYE.

EYE geeft op 17 februari het podium aan een nieuwe lichting curatoren en kunstenaars tijdens de jaarlijkse presentatie Researchlabs. Studenten van acht kunstacademies en universiteiten stellen een programma samen met nieuw werk, remixes van films of korte historische avant-gardefilms uit de collectie van EYE. Drie VJ’s van de VjAcademy gaan een deel van Peter Rubins videowerk uit de vroege jaren 90 live mixen met gebruik van de originele video-apparatuur. Zijn bijna gehele filmografie is dankzij de inspanningen van de VjAcademy geschonken aan de EYE-collectie. De meeste van zijn experimentele films zijn in nauwe samenwerking met hem geconserveerd.

Voor EYE was Peter Rubin geen onbekende. De Amerikaanse filmmaker (1941–2015) woonde sinds de .jaren 70 in Amsterdam. Als curator heeft hij een grote rol gespeeld in de culturele scene in Nederland en daarbuiten via zijn organisatie Holland Experimental Film (HEF). Maar Peter Rubin was meer dan filmmaker en curator. Hij stond aan de wieg van de VJ-beweging in Nederland, Duitsland en Oost-Europa. Van 1980 tot 1989 werd hij de vaste visual artist in residence bij de beroemde Amsterdamse club Mazzo. Deze club bood hem een vrije speeltuin om audiovisuele installaties uit te proberen met gebruik van 16mm en Super8-loops, veel diaprojectoren en videoprojectie die live werden gemixt. De ontstane synergie van geluid, beelden en licht is mede bepalend geweest voor de faam van Mazzo.

In de jaren 90 heeft Peter een zeer actieve rol gespeeld bij het ontstaan van de rave- en technocultuur in Duitsland en Oost-Europa. Als visual artist heeft hij opgetreden tijdens grote internationale evenementen zoals Mayday, Chromopark, Loveparade en speelde daarna in Amsterdamse clubs als Escape en Panama.

De collectie van Peter Rubin omspant drie decennia en bevat zijn complete collectie met VHS-banden, dia’s, films, documentatie, apparatuur, posters en meer. Voor EYE vormt deze collectie een unieke kans om nieuwe inzichten te krijgen in de crossovers binnen de multimediakunst en de wisselwerking tussen cinema en de videokunst. In samenwerking met de VjAcademy en LIMA, twee experts op het gebied van VJ- en videokunst, is EYE begonnen met het ontsluiten en conserveren van deze collectie.

Koop tickets Maxavision Revisited Researchlabs