Collegereeks This Is Film! van start, 6 maart t/m 8 mei, voor iedereen toegankelijk

12 februari 2019

This is Film! Film Heritage in Practice, de jaarlijkse openbare collegereeks over filmerfgoed, biedt uniek inzicht in wat er omgaat in de wereld van filmarchieven, musea en filmlaboratoria. Maak kennis met verschillende filmerfgoedprojecten, van 6 maart tot en met 8 mei in Eye Filmmuseum. Te gast zijn onder meer experts als Amy Heller (Milestone Films) en Céline Ruivo van de Cinémathèque Française in Parijs. Giovanna Fossati, hoofdconservator van Eye en hoogleraar Filmerfgoed aan de UvA, verzorgt zes openbare colleges - voor iedereen die van film houdt!

Achter de projectie op het witte doek gaat een fascinerende wereld schuil waarin filmrestaurators, filmwetenschappers en filmarchivarissen hun precisiewerk doen.

Met de zesdelige openbare collegereeks This is Film! Film Heritage in Practice biedt Eye een unieke inkijk in de wereld van de filmarchieven en bioscopen; lezingen, Q&A’s met internationale experts en speciale vertoningen nemen je mee in de wereld van filmrestauratie en digitale conserveringsprocessen.

achtergrond restauratie

Giovanna Fossati, hoofdconservator van Eye Filmmuseum en hoogleraar Filmerfgoed aan de Universiteit van Amsterdam, houdt zes lezingen waarin ze verschillende aspecten van (digitale) filmrestauratie en -archivering belicht. Fossati gaat onder meer in op restauratie-issues bij verschillende filmformaten, de distributie van filmerfgoed, de behandeling van kleur en de digitale restauratie van Wim Wenders’ Der Himmel über Berlin.

experts aan het woord

Bij iedere lezing zijn experts aanwezig die met Fossati en het publiek in gesprek gaan. Onder anderen Amy Heller van het in 1990 opgerichte distributiebedrijf Milestone Films (focus op gerestaureerde films) en Céline Ruivo van de vermaarde Cinémathèque Française komen naar Amsterdam.

Stillefilmcurator Elif Rongen (Eye Filmmuseum) is te gast om te vertellen over haar internationaal furore makende programma Views of the Ottoman Empire, een montage van gerestaureerde filmfragmenten uit de internationale filmarchieven, opgenomen in het voormalige Ottomaanse Rijk.

This is Film! is bedoeld voor iedereen die geïnteresseerd is in film. De voertaal is Engels. Het programma komt tot stand in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam en Amsterdam School for Cultural Analysis.

Klik hier voor achtergrond en tickets.