Dimitri Verhulst op 11 februari aanwezig bij presentatie Made in Europe

8 februari 2017

Dimitri Verhulst is op 11 februari 14.00 aanwezig bij de presentatie van Made in Europe, de achtdelige VPRO-serie over iconen van de Europese cultuur. In EYE zijn de eerste twee afleveringen te zien, in aanwezigheid van presentator/schrijver Verhulst en Jet Steinz, de dochter van Pieter Steinz die het boek schreef waarop de serie is gebaseerd. Ook is een film uit de EYE-collectie te zien: Lourdes.

Koop tickets

Pieter Steinz, die vorig jaar overleed, schreef de caleidoscopische reeks essays Made in Europe, over honderden culturele iconen uit Europa. Deze zijn voor de achtdelige VPRO-serie vertaald naar een achttal thema’s rond het begrip vrijheid: Rebellie, Religie, De Vrije Vrouw, Verbeelding, De Duistere Kant, Verlangen, Vernieuwing en Idealen. Made in Europe gaat 12 februari 20.15u. van start op NPO2.

Presentator Dimitri Verhulst ontrafelt aan de hand van de meest uiteenlopende culturele iconen, van Beethoven tot Pussy Riot, van James Joyce tot de minirok, en van Dracula tot Lego, de Europese identiteit. Dimitri Verhulst en Jet Steinz komen op 11 februari naar EYE om te praten over de serie en het boek dat eraan ten grondslag ligt.

Jessica Hausners Lourdes – waarin een aantal thema’s uit de serie aan de orde komt  – besluit de middag in EYE. De film (35mm-kopie) is afkomstig uit de EYE-collectie.

Lourdes
Jessica Hausner (OO/FR/DE 2009) 98’
Frans, Engels, Duits en Italiaans gespr.,
Nederlands ondert.

De Oostenrijkse filmmaakster situeerde haar derde speelfilm in het drukbezochte bedevaartsoord Lourdes, waar de aan een rolstoel gekluisterde Sylvie Testud (fantastische rol) een wonderlijke genezing ervaart. ‘Lourdes is een wreed sprookje’, zegt Hausner. ‘Het komt me absurd voor dat mensen op het randje van de dood nog hopen op langdurig geluk. Lourdes is het decor van de menselijke komedie.’ Met humor, maar zonder de bedevaartsindustrie belachelijk te maken, laat de Oostenrijkse filmmaakster zien wat het betekent om in wonderen te geloven. Ook met Léa Seydoux. Inleiding door Floortje Smit (de Volkskrant).