Documentaire over Olympische Spelen in Amsterdam 1928 voor het eerst te zien

21 juli 2016

Op de slotdag van de Spelen, 21 augustus, vertoont EYE een gerestaureerde, niet eerder vertoonde documentaire over de Olympische Spelen in Amsterdam (1928). Sporthistoricus Jurryt van de Vooren geeft live commentaar bij opnamen van onder meer bokser Bep van Klaveren en Johnny Weismuller (Tarzan).

Koop tickets 21 augustus 15.30. Gratis toegang voor leden van de EYE Klassiekers Club.

Het Internationaal Olympisch Comité heeft de officiële film van de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam, digitaal laten restaureren in het kader van een groot conserveringsproject. Hiervoor is het oorspronkelijke materiaal gebruikt dat wordt beheerd door Beeld en Geluid en EYE Filmmuseum.

De Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam waren de eerste waarvan een officiële film werd gemaakt. Bij voorgaande edities waren wel journaalopnamen gemaakt, maar een geheel aan de Spelen gewijde film was een novum. De productie van de film leidde echter tot problemen met de Nederlandsche Bioscoopbond. De Bond wilde dat de film door een Nederlandse maatschappij zou worden gemaakt, en het organiserende comité wilde de rechten verkopen aan de hoogstbiedende. Dit leidde tot een conflict waarbij de productie uiteindelijk in handen kwam de Italiaanse filmmaatschappij LUCE. De Nederlandsche Bioscoopbond kondigde daarna een boycot tegen de film af, waardoor deze nooit in de Nederlandse bioscopen is vertoond. Het aantal voorstellingen in ons land bleef beperkt tot een handvol in het zogeheten niet-theatrale circuit, zoals hotels en verenigingsgebouwen.

De vertoning in EYE kan dan ook worden gezien als de verlate bioscooppremière van de film. Op 21 augustus wordt deze gerestaureerde film gepresenteerd in EYE en voorzien van live commentaar door sporthistoricus en publicist Jurryt van de Vooren.

In een vitrine in de zaal toont EYE originele objecten van de Olympische Spelen van 1928, zoals de originele Olympische medailles van 1928, het startpistool van de atletiekwedstrijden en een klomp met de handtekening van Johnny Weissmuller, de Amerikaanse zwemlegende die in Amsterdam twee gouden medailles won en later Tarzan zou spelen.

In de film zijn de sporthelden van 1928 opnieuw in volle glorie te zien: de Finse looplegende Paavo Nurmi, Johnny Weissmuller, koning Olav V van Noorwegen en de Nederlandse kampioenen Marie Braun en Bep van Klaveren. Opmerkelijk zijn ook beelden van het Italiaanse team dat de fascistengroet brengt tijdens prijsuitreiking door koningin Wilhelmina.