Double-bill The Night of the Hunter en Brimstone op 11 januari

8 december 2016

The Night of the Hunter is een grote inspiratiebron voor Martin Koolhovens nieuwe epische westernthriller Brimstone. EYE vertoont een double-bill met The Night of the Hunter en Brimstone op 11 januari om 19.00.

De kaartverkoop start op 10 december.

De klassieke thriller The Night of the Hunter (Charles Laughton, 1955) speelt zich af in het landelijke Amerika van de jaren dertig. De psychopathische predikant Harry Powell (een monumentale rol van Robert Mitchum) is gearresteerd voor autodiefstal. In de gevangenis probeert hij erachter te komen waar een ter dood veroordeelde moordenaar zijn gestolen 10.000 dollar bewaart, maar alleen diens kinderen weten dat. Eenmaal uit de gevangenis trouwt de dominee met de weduwe van de moordenaar. De woorden ‘love’ en ‘hate die de dominee op zijn knokkels heeft gegraveerd zijn een iconisch filmbeeld geworden. The Night of the Hunter zit vol met dat soort beelden van een angstaanjagende schoonheid, en is een van de meest excentrieke films over de strijd tussen goed en kwaad. Filmcriticus Roger Ebert noemde The Night of the Hunter 'one of the greatest of all American films'.

Martin Koolhoven liet zich voor zijn nieuwe epische thriller Brimstone inspireren door The Night of the Hunter. In beide films speelt een duivelse dominee een memorabele, sinistere rol. Evenals Mitchum in The Night of the Hunter heeft Guy Pearce het in Brimstone niet alleen gemunt op mannen en vrouwen maar ook op kinderen.

Over Brimstone

Virtuose westernthriller waarin een vrouw moet zien te overleven in de wildernis van de Badlands. Met Dakota Fanning, Guy Pierce en Carice van Houten. Competitiefilm op het filmfestival van Venetië.

Deze epische western speelt zich af in een wrede, vrouwonvriendelijk wereld aan het einde van de 19e eeuw, waarin het vanzelfsprekend is dat de vrouwen worden belaagd door sadistische mannen die hen tot zwijgen willen brengen.

Koolhovens eerste internationale film, verdeeld in vier hoofdstukken met onheilspellende titels als ‘Genesis’, ‘Exodus’ en ‘Retribution’, maakte na de première in Venetië de tongen flink los. De thriller volgt Liz, een jonge vrouw, wier leven en dat van haar gezin op het spel komt te staan als een huiveringwekkende dominee (een sinistere Guy Pierce) in haar leven verschijnt, die iedereen in de gemeenschap wil laten weten dat ze gedoemd zijn.

In het eerste hoofdstuk spreekt Liz geen woord, waarbij haar buitengewoon expressieve gezicht doet denken aan stille-filmsterren als Lillian Gish in oude D.W. Griffith-films. Het mag geen verrassing heten dat wandelende filmencyclopedie Koolhoven zijn film vol stopte met dit soort verwijzingen en visuele bravoure, en van Brimstone een virtuoze thriller heeft gemaakt die tot nadenken stemt. De muziek is van Junkie XL.