Een avond met Alex van Warmerdam op 29 augustus

Alex van Warmerdam in Abel

16 augustus 2018

Omdat hij kunstkritische duiding wantrouwt, praat regisseur, schrijver, theatermaker en schilder Alex van Warmerdam nu zélf over zijn werk, op 29 augustus om 19.30. Filmjournalist Gawie Keyser van De Groene Amsterdammer spreekt met Van Warmerdam, waarbij hij ook zijn keuzefilm zal toelichten, de psychohorrorfilm Under the Skin van Jonathan Glazer.

Koop tickets

In de eerdere specials over Van Warmerdam kwam al ter sprake dat de veelzijdige maker vraagtekens zet bij duiding van zijn werk. Ja, er zijn mogelijke inspiratiebronnen aan te wijzen voor zijn films en theaterstukken. Ja, de voorkeur voor messcherpe, strakke stilering is opvallend. En ja, dat zijn hoofdpersonen rond stommelen in een naar geheel eigen logica ingerichte wereld en daarbij gewelddadig worden, valt niet te ontkennen. Maar wat het betékent?

vraagtekens

In het gesprek met filmjournalist en essayist Gawie Keyser spreekt Alex van Warmerdam over de achtergronden van zijn werk en de totstandkoming van de solotentoonstelling 'L’histoire kaputt'. Binnen de klok van 60 minuten zal het publiek nuchter en to the point méér te weten komen of met vraagtekens in het hoofd achterblijven.

under the skin

In Under the Skin van Jonathan Glazer speelt Scarlett Johansson een in netpanty’s gehuld, bevalligbuitenaards wezen op jacht naar mannelijk vlees. Ze rijdt in een witte bestelbus door Schotland en pikt mannen op die op zoek zijn naar een avontuurtje. Geen van de minnaars zal het overleven.

De reden van de moordmissie op aarde blijft in nevelen gehuld. ‘De kijker is slim genoeg om het allemaal zelf te ontcijferen’, meent Jonathan Glazer (BirthSexy Beast), die de uitstapjes van ‘The Female’ (Johansson) afwisselend onderkoeld en sensueel in beeld brengt.

Under the Skin zweeft ergens tussen werkelijkheid en droom, tussen typisch Brits realisme en een sensuele Lynchiaanse nachtmerrie.