Een weekend met Eric de Kuyper, eerbetoon aan een erudiet filmmaker, programmeur, docent en cinefiel, 8 t/m 10 februari

Eric de Kuyper (1942), een leven in de film. (Foto: Stef Verstraaten)

5 februari 2019

Eye Filmmuseum eert oud-adjunct-directeur Eric de Kuyper met de vertoning van al zijn gerestaureerde films en een in samenwerking met De Kuyper samengesteld programma. Het eerbetoon aan de filmmaker, -programmeur, -docent en hartstochtelijk cinefiel opent vrijdag 8 februari. Oud-Filmmuseum-collega Peter Delpeut gaat vrijdagavond met De Kuyper in gesprek over diens veelzijdige carrière.

Zijn colleges aan de Universiteit van Nijmegen over semiotische filmduiding puilden uit, en met zijn eerste films Casta Diva (1982), Naughty Boys (1983) en A Strange Love Affair (1985) trok hij internationaal de aandacht. Als adjunct-directeur van het Filmmuseum (1988-1992) gooide De Kuyper, met (wijlen) Filmmuseum-directeur Hoos Blotkamp en programmeur Peter Delpeut (1988-1995), de ramen van het voorheen wat stoffige archief wijd open.

verweesde film

Met Delpeut stond De Kuyper ook aan de wieg van de vermaarde Bits & Pieces-collectie, ‘verweesde snippers’ film in de archieven: niet geïdentificeerde filmfragmenten van soms wonderbaarlijke schoonheid. De twee begonnen deze stukjes vergeten filmgeschiedenis te monteren in aparte voorstellingen, waarvan Eye er inmiddels zo’n zeshonderd op de rol heeft staan.

vergeten diva’s

Van 8 t/m 10 februari zijn alle films van De Kuyper – onlangs gerestaureerd door Eye – te zien in de zalen van het filmmuseum.

Ook is er een in samenwerking met de De Kuyper samengesteld programma te zien waarin De Kuypers passie voor het oude Hollywood, vergeten diva’s, opera, theater en dans de rode draad vormt.

'Een avond met Eric de Kuyper’ toont onder meer fragmenten uit De Kuypers films en een compilatie uit de Bits & Pieces-collectie. Oud-Filmmuseum-collega Peter Delpeut gaat vrijdagavond met De Kuyper in gesprek over diens veelzijdige carrière.

Klik hier voor het programma.