Eerbetoon John Hurt met twee films, Alien en Jackie

30 januari 2017

Afgelopen vrijdag overleed de grote Britse acteur John Hurt (1940-2017) op 77-jarige leeftijd. EYE eert de man die in meer dan tweehonderd films en tv-series speelde met de vertoning van de klassieker Alien (1979) op maandag 6 februari en een voorpremière van Jackie, Pablo Larraíns portret van presidentsvrouw Jackie Kennedy, op woensdag 8 februari. EYE-programmeur Ronald Simons leidt de films in.

Simons staat stil bij het overlijden van een van de veelzijdigste acteurs van de naoorlogse cinema met twee films waarin Hurt opmerkelijke bijrollen speelt. ‘Hurt heeft in bijna ieder genre meesterlijke rollen neergezet én hij had de mooiste stem van iedereen.’

iconisch

In de sf-horrorfilm Alien was Hurt te zien als de astronaut die bevrucht raakt door een buitenaards wezen en een gruwelijk monster baart, de ‘chestburster’, een iconische scène die door Mel Brooks hilarisch werd geparodieerd in Spaceballs, met John Hurt zelf als dankbaar slachtoffer.

Van Ridley Scotts klassieker toont EYE de director’s cut uit 2003. Simons verzorgt de inleiding met regisseur Martin Koolhoven; de twee organiseerden vorig jaar een Alien-special in het Cinema Egzotik-programma van EYE.     

In het recente Jackie van Pablo Larraín – afgelopen vrijdag te zien op het International Film Festival Rotterdam – speelt Hurt nog een belangrijke bijrol als de priester die weduwe Jackie Kennedy bijstaat in de week na de moord president John F. Kennedy. De film is vanaf 16 februari in de landelijke theaters te zien.

sir John Hurt

John Hurt werd vanwege zijn grote verdiensten – hij was actief in de film, op het toneel en als stemacteur – in 2015 tot ridder geslagen, bijna een halve eeuw na zijn debuut als filmacteur in A Man for All Seasons in 1966. 

Memorabele, Oscargenomineerde rollen in Midnight Express (1978) enThe Elephant Man (1980) volgden, evenals bijrollen in films van markante independent regisseurs als Jim Jarmusch (Dead Man, Only Lovers Left Alive), Lars von Trier (Dogville, Manderlay) en Gus van Sant (Even Cowgirls Get the Blues). Optredens in spektakelproducties als de Harry Potter-films The Philosopher’s Stone en Deathly Hallows en de vernieuwde tv-serie Dr. Who maakten Hurt ook bekend bij een nieuw, jong publiek.

Bij zijn overlijden – Hurt leed al geruime tijd aan alvleesklierkanker – had de acteur drie optredens afgesloten in films die dit jaar nog in première zullen gaan: My Name Is Lenny, een biopic over een van Engelands bekendste straatboksers, het spionagedrama Damascus Cover en That Good Night, een vertelling over de stervende, eens beroemde scenarioschrijver Ralph, vertolkt door een eveneens zieke John Hurt.