Exclusief te zien in EYE: 70mm-kopie 2001: A Space Odyssey

De mens in de kosmos: Kubricks klassieker weer te zien zoals de meester het bedoeld heeft.

7 juli 2017

Goed nieuws voor grootbeeldliefhebbers: vanaf 1 juli is in EYE de splinternieuwe 70mm-kopie van Stanley Kubricks 2001: A Space Odyssey te zien. Dat betekent een kijkervaring die recht doet aan wat de regisseur voor ogen stond: een messcherpe projectie op grootbeeld die de bioscoopbezoeker volledig meesleept. Kubricks Oscarwinnende epische vertelling is volgend jaar vijftig jaar oud en werd recentelijk gerestaureerd.

Warner Bros. en EYE Filmmuseum hebben een overeenkomst gesloten voor de vertoning van een 70mm-kopie met DTS-geluid van Stanley Kubricks klassieker 2001: A Space Odyssey. ‘Als je 2001 niet op 70mm hebt gezien, heb je de film niet gezien’, zegt Grant Moninger, programmeur van de American Cinematheque in Los Angeles.

Een 70mm-vertoning van 2001: A Space Odyssey is een zeldzaamheid. Na de première in 1968 is de film vooral op 35mm te zien geweest en recentelijk ook op DCP.

Warner Bros. heeft de gerestaureerde versie van Kubricks meesterwerk nu beschikbaar gemaakt op een speciaal voor EYE gemaakte 70mm-print. De nieuwe kopie beleefde 9 december 2016 zijn première in een grootbeeldfilmtheater in Los Angeles; in de Benelux is EYE een van de weinige theaters die het 70mm-formaat nog kan vertonen.  

mijlpaal

2001: A Space Odyssey geldt als mijlpaal in de filmgeschiedenis. Onder de aanprijzing ‘An epic drama of adventure and exploration’ leverde Stanley Kubrick (1928-1999) een beklemmende vertelling af over de oorsprong van de mens, zijn sprong in de ruimte en de opstand van een zelfdenkende computer die de bemanning van een ruimteschip gijzelt. De film kreeg een Oscar (Best Special Visual Effects) en vier Oscarnominaties.

hele zomer in EYE

Kubricks meesterwerk is de gehele zomer te zien in EYE, op het formaat en drager die recht doen aan de bedoelingen van de regisseur. Met Warner Bros. is EYE overeengekomen dat de gerestaureerde print na de speelperiode van deze zomer ook in de komende drie jaar jaarlijks een aantal reruns zal krijgen.

De toegangsprijs van de voorstellingen is € 15,00. Hierin zijn de speelduur (149’) en een toeslag voor 70mm-vertoning verrekend. Klik hier voor de filmpagina en het bestellen van kaartjes.