Eye’s tentoonstellingen William Kentridge in CCCB in Barcelona

William Kentridge, More Sweetly Play the Dance, 2015, tentoonstelling Eye, 2015, foto: Studio Hans Wilschut

9 oktober 2020

In het Centre de Cultura Contemporània de Barcelona opent op 9 oktober de tentoonstelling William Kentridge – That Which Is Not Drawn. Hiervoor zijn twee eerdere tentoonstellingen in Eye Filmmuseum samengesmeed tot één grote tentoonstelling, met Jaap Guldemond, director of exhibitions van Eye, als curator. Kentridges nieuwste werk in de serie Drawings for Projections, City Deep, is speciaal toegevoegd aan deze tentoonstelling. Ook is het boek rondom de tentoonstelling in Eye opnieuw uitgegeven in een Catalaans/Spaans/Engelse versie, te koop in de Eye Shop en CCCB.

De tentoonstelling William Kentridge – That Which Is Not Drawn in CCCB bevat niet alleen de gehele serie Drawings for Projections (1989-2020) waarmee Kentridge zijn internationale doorbraak beleefde, maar ook de indrukwekkende audiovisuele installatie More Sweetly Play the Dance die hij in 2015 speciaal voor Eye creëerde. In 2015 schonk Kentridge 10 Drawings for Projection (1989-2011) aan Eye Filmmuseum. De tien korte animatiefilms betekenden Kentridges doorbraak in de internationale kunstwereld.

City Deep

De elfde in de serie, City Deep (2020, 10’), ontleent zijn naam aan de industriële buitenwijk van Johannesburg, waar de grootste containerterminal van het Afrikaanse continent staat. Kentridge gebruikte hiervoor tekeningen die hij vijf jaar geleden begon te maken over de gemarginaliseerde mijnwerkers van Zama Zama. Zij werken voor zichzelf bij de grote industriële mijnen met enkel basisgereedschap zoals hamers en beitels. C

City Deep gaat ook over de Johannesburg Art Gallery, die een vormende rol speelde in de kinderjaren van Kentridge en nu in een trieste staat van verval verkeert. De CCCB is de eerste plaats in Europa waar City Deep in premiere gaat.

William Kentridge: That Which Is Not Drawn is een uitgebreide bewerking van de tentoonstelling William Kentridge – If We Ever Get to Heaven (24 april-30 augustus 2015) en William Kentridge: Ten Drawings for Projection (3 juni-1 september 2019), ontworpen en gepresenteerd in Eye Filmmuseum, Amsterdam, samengesteld door Jaap Guldemond, in samenwerking met Marente Bloemheuvel.

Guldemond stelde ook de tentoonstelling voor CCCB samen en bedacht de vormgeving samen met de tentoonstellingsarchitecten aldaar.

Publicatie

Het boek dat Eye samen met William Kentridge maakte over de totstandkoming van het onvergetelijke werk More Sweetly Play the Dance, is opnieuw uitgegeven in een Catalaans/Spaans/Engelse versie. Een indrukwekkende danse macabre op acht enorme schermen waarin houtskooltekeningen, dans, schaduwspel, muziek en film samenkomen en een prachtige processie laten zien tegen de achtergrond van een kaal, getekend en verwoest landschap.

De publicatie met Kentridges eigen teksten, schetsen, setfoto's en filmstills legt het proces bloot waarmee dit ongebruikelijke project tot stand kwam en plaatst het in de context van zijn oeuvre.

Redactie en samenstelling: Marente Bloemheuvel en Jaap Guldemond; Vormgeving: Joseph Plateau; Uitgave: Eye Filmmuseum Amsterdam en nai010 uitgevers Rotterdam; prijs: € 22,95, te koop in de Eye Shop en binnenkort online.