EYE-ambassadeur Freek de Jonge in DWDD

15 maart 2016

Vanavond (19.00) leest Freek de Jonge in De Wereld Draait Door voor uit Met Annie en Joop naar de bioscoop. Het op rijm geschreven, eerste kinderboek van de cabaretier haalt de magie van het bioscoopbezoek in de jaren vijftig dichtbij. Het boekje wordt woensdag as. ten doop gehouden in EYE en is verkrijgbaar in EYE-shop.

Met Annie en Joop naar de bioscoop verschijnt in de Gouden Boekjes-reeks (vanaf 4 jaar) en komt tot stand in samenwerking met EYE Filmmuseum. Illustrator Erik Kriek verzorgde de tekeningen. Freek en zijn vrouw Hella treden al enige tijd op als ambassadeurs van de EYE Educatie-afdeling en zetten zich in voor een breder begrip van de filmcultuur.

De vertelling speelt zich af in de jaren vijftig, toen Nederland nog flink wat zelfstandige, fraai ingerichte bioscopen kende. Zowel Annie als Joop is betrokken bij de magie van het filmpaleis: de zus van Joop verkoopt kaartjes bij de kassa en de moeder van Annie is een ouvreuse: zij wijst mensen hun plaats. Annie en Joop samen naar de film: lekker zitten met een bak vol popcorn, in het donker… als dat maar goed gaat.

Het boekje verschijnt tijdens de Boekenweek. Woensdag 16 maart vindt de (besloten) presentatie plaats in EYE. Freek de Jonge wekt het verhaal tot leven samen met het publiek in de zaal, dat grotendeels zal bestaan uit opa’s, oma’s en hun kleinkinderen.

Met Annie en Joop naar de bioscoop (Uitgeverij Rubinstein) is verkrijgbaar in EYE-shop à € 6,95.