Eye brengt iconische Amsterdam-letters terug in de stad

Artist impression van de binnenkort te plaatsen letters.

1 april 2019

Eye Filmmuseum heeft besloten de vermaarde Iamsterdam-letters in ere te herstellen, met een kleine twist: binnenkort prijken manshoge letters voor het iconische gebouw aan de noordelijke IJ-oever die, met een knipoog naar de verwijderde variant, het woord eyeamsterdam vormen.

Eye hoopt daarmee een steentje bij te dragen aan de spreiding van het hoofdstedelijke toerisme, dat vooral een zware wissel trekt op de historische binnenstad. Met de ludieke actie wordt bovendien de aandacht naar het iconische museum getrokken.

Het besluit om de vooral door toeristen vaak gefotografeerde letters definitief uit het straatbeeld te verwijderen leverde de gemeente Amsterdam zowel lof als kritiek op. Het motto van de stad, I amsterdam, stond in grote letters op het Museumplein en diverse andere plekken in de stad. Een van die sets sierde dikwijls de noordelijke IJ-oever vlak voor Eye Filmmuseum.

Met het verdwijnen van de letters, die al vanaf Centraal Station in het oog sprongen, verloor Eye ook een deel van de aanloop van nieuwsgierige toeristen. Daarom is besloten de letters in ere te herstellen, maar met een toepasselijke twist.

I amsterdam? Eye amsterdam!

Directeur Sandra den Hamer: 'Bij de opening van ons nieuwe pand in 2012 zinspeelde ik er in mijn toespraak al op: dat het niet lang meer zou duren voordat we Iamsterdam als Eyeamsterdam zouden spellen. Die droom wordt nu realiteit. We hopen met deze actie weer meer toeristen naar Amsterdam-Noord en naar Eye te trekken.'