Eye Filmmuseum's Top 20 van 2020

Tenet

28 december 2020

In deze tijd van aftellijstjes kunnen wij niet achterblijven. We tellen de 20 best bezochte films in Eye van dit jaar af.

  • Film.nl helpt je op weg met waar je films online kan zien.

20. Aquarela (Victor Kossakovsky, GB 2018)
De symfonische metalband Apocalyptica voorzag deze filmische tour de force van meesterobservator Victor Kossakovsky van een opvallende soundtrack. 

19. Deux (Filippo Meneghetti, FR/BE 2019)
De gepensioneerde Madeleine en Nina zijn al tientallen jaren elkaars grote liefde, maar niemand die dat weet. 

18. Cunningham (Alla Kovgan, US/DE/FR 2019)
Alsof je midden tussen de dansers staat, zo voelen de spectaculaire beelden in deze documentaire over Merce Cunningham, pionier van de moderne dans. Nu te zien op Picl.

17. Il Traditore (Marco Bellocchio, IT/FR/DE/BR 2020)
Begin jaren tachtig gebeurde wat niemand voor mogelijk had gehouden: een gevangengenomen maffiabaas besloot te gaan praten.

16. Beanpole (Kantemir Balagov, RU 2019)
In zijn tweede speelfilm legt de jonge Russische regisseur Kantemir Balagov de trauma’s van overlevenden van de Tweede Wereldoorlog bloot op een manier die je niet snel zal vergeten.

15. Paradise Drifters (Mees Peijnenburg, NL 2020)
Drie thuisloze jongvolwassenen reizen richting Marseille in de hoop op een ander leven.

14. Les plus belles années d’une vie (Claude Lelouch, FR 2020)
50 jaar na Un homme et une femme komen Jean-Louis Trintignant en Anouk Aimée weer samen in dit vervolg op de iconische liefdesvertelling. Over liefde die niet uitdooft en de tand des tijds. Nu te zien op Picl en Vitamine Cineville.

13. A White, White Day (Hlynur Palmason, IS/DL/SE 2019)
Visueel fraaie en meeslepende vertelling over een politieagent die vermoedt dat zijn vrouw voor haar dood een affaire had. Nu te zien op Vitamine Cineville.

12. Les Misérables (Ladj Ly, FR 2020)
In dit politiedrama grijpt Ly vooral terug op zijn herinneringen aan de rellen van 2005, die Parijs in vuur en vlam zetten. Nu te zien op Vitamine Cineville.

11. The Brilliant Biograph: Earliest Moving Images of Europe (1897-1902) (NL 2020)
De door Eye en het British Film Institute (BFI) gerestaureerde opnamen uit de collectie van de Mutoscope and Biograph Company voeren je mee naar het Venetië, Berlijn en Amsterdam van ruim honderdtwintig jaar geleden. Nu gratis te zien op de Eye Film Player.

  • Aquarela

  • Beanpole

  • La belle époque

10. La Vérite (Hirokazu Kore-eda, FR/JP 2019)
Catherine Deneuve en Juliette Binoche spatten van het doek als moeder en dochter die samen aan een film gaan werken, waarna oude wrok komt bovendrijven. De eerste film die Hirokazu Kore-eda (Shoplifters, Like Father, Like Son) buiten zijn geboorteland Japan maakte. Nu te zien op Picl.

9. Corpus Christi (Jan Komasa, PO 2019)
De 20-jarige Daniel zoekt na zijn straf in jeugdgevangenis heil in een klein Pools stadje, waar hij wordt aangezien voor priester. De lokale bewoners hopen door zijn komst beter om te kunnen gaan met een tragedie die het stadje polariseert. Nu te zien op Picl, na de lockdown weer op het grote scherm in Eye.

8. Bacurau (Kleber Mendonça Filho en Juliano Dornelles, BR/FR 2019)
Deze psychedelische Braziliaanse western begint als een sociaal-realistisch verhaal in de nabije toekomst en mondt uit in een apocalyptische klassenstrijd. Nu te zien op Picl en Vitamine Cineville.

7. The Lighthouse (Robert Eggers, US 2019)
Robert Eggers, regisseur van de horrorcultfilm The Witch, maakte van zijn film over twee vuurtorenwachters aan het einde van de 19de eeuw een genre-overstijgende horrorfilm, even grappig als duister. 

6. La belle époque (Nicolas Bedos, FR 2019)
'Grumpy old man' Victor krijgt de kans terug te reizen naar de eerste ontmoeting met zijn grote liefde.Sprankelende romantische komedie met surrealistische ondertoon. Nu te zien op Vitamine Cineville.

5. Little Women (Greta Gerwig, US 2019)
Regisseur Greta Gerwig (Lady Bird) schetst een episch portret van Jo en haar zusters, vrouwen die een plek voor zichzelf opeisen. Naar het boek van Louisa May Alcott. Nu te zien op Netflix.

4. Apocalypse Now: Final Cut (Francis Ford Coppola, US 2019)
Nieuwe, in 4K gerestaureerde versie van Francis Ford Coppola’s epos over de waanzin van de Viet­namoorlog, de film die werd omschreven als een oorlog op zich.

3. Honeyland (Ljubomir Stefanov enTamara Kotevska, MK 2019)
Visueel verbluffende, poëtische documentaire over een vrouw die wilde bijen zoekt en het broze evenwicht tussen mens en natuur. Nu te zien op Picl.

2. Parasite (Bong Joon-ho, KR 2019)
'Een komedie zonder clowns en een tragedie zonder schurken', zei Bong Joon-ho over zijn film, die maar liefst vier Oscars in de wacht sleepte, waaronder voor Beste Film. Nu te zien op Picl.

1. Tenet (Christopher Nolan, US/GB 2020)
Na hersenkraker Inception en het SF-drama Interstellar overdonderde Christopher Nolan opnieuw. De film is in Eye te zien op 70mm, het door Nolan en zijn cameraman Hoyte van Hoytema geliefde, epische filmformaat. Tenet is na de lockdown weer op het grote scherm in Eye te zien.

  • Little Women

  • Bacurau

  • The Brilliant Biograph

  • Tenet