Eye genomineerd voor AICA Oorkonde 2019, prijs voor onderscheidende kunstinstelling

Tentoonstelling William Kentridge, Ten Drawings for Projection, Eye Filmmuseum, Amsterdam, 2019

18 juni 2019

Eye Filmmuseum is genomineerd voor de AICA Oorkonde 2019, samen met collega-instellingen West, Den Haag en Museum De Pont, Tilburg. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt door de Nederlandse afdeling van de Association Internationale des Critiques d’Art. Eye is geselecteerd voor de shortlist vanwege zijn uniek tentoonstellingsbeleid op het snijvlak van film en beeldende kunst.

Jaarlijks looft de Nederlandse afdeling van AICA (Internationale Vereniging van Kunstcritici) een oorkonde uit aan afwisselend een Nederlandse instelling, tentoonstelling of publicatie van de afgelopen drie jaar.

De AICA Oorkonde wordt dit jaar uitgereikt aan een instelling die zich op een bijzondere manier heeft onderscheiden op het gebied van beeldende kunst in de jaren 2016, 2017 en 2018.

De driekoppige jury nomineerde na stemming onder de 170 aangesloten leden Eye Filmmuseum, West, Den Haag en Museum De Pont, Tilburg. Alle drie worden beschouwd als instellingen die een belangrijke bijdrage leveren aan de ontwikkeling en het zichtbaar maken van hedendaagse kunst en het denken daarover in Nederland.

commitment

De plaatsing op de shortlist van Eye motiveert de jury als volgt.

Wij nomineren het Eye Filmmuseum vanwege de brede aanpak op het grensgebied van film en beeldende kunst. Een grote nieuwsgierigheid naar deze kruisbestuiving resulteert in een uniek en aantrekkelijk tentoonstellingsbeleid met steeds een rijk gevuld en uitdagend publiek programma. De Eye Art & Film Prize, opgericht in 2015, onderstreept het commitment aan dit grensgebied.’

De winnaar wordt in september bekend gemaakt door de jury. Hierin hebben oud-hoogleraar moderne en hedendaagse kunstgeschiedenis Antje von Graevenitz, kunstredacteur van De Groene Amsterdammer Roos van der Lint en Saskia Bos, oud-directeur van De Appel, zitting.