Eye in Bologna: Il Cinema Ritrovato

24 augustus 2020

De 34ste editie van de internationale conferentie Il Cinema Ritrovato in Bologna vindt vanwege de coronapandemie in aangepaste vorm plaats, van 25 t/m 31 augustus. Eye is goed vertegenwoordigd in de programmering met restauraties van onder meer de Brilliant Biograph-collectie en kunstenaarsfilms van Henri Plaat en Barbara Meter.

Het festival opent een aantal nieuwe openluchtlocaties en beperkt het aantal zitplaatsen per voorstelling aanzienlijk. Toch is er opluchting dat de jaarlijkse showcase van teruggevonden en gerestaureerde stille films, klassiekers en experimentele films doorgang vindt.

Zoals gebruikelijk zijn ook dit jaar flink wat door Eye gevonden en/of gerestaureerde titel opgenomen in diverse programmasecties.

Twee 8K-restauraties zijn te zien, de 68mm-journaals van de Mutoscope & Biograph-productiemaatschappij (met de oudste bestaande opnamen van Europese steden als Berlijn, Amsterdam, Parijs en Londen) en La belle dame sans merci (1920/21), een verloren gewaande avant-gardefilm van Germaine Dulac, teruggevonden in de Eye-collectie.

In de sectie gewijd aan 16mm-avant-gardefilms zijn restauraties opgenomen van het werk van Barbara Meter en Henri Plaat, kunstenaars van wie het filmmuseum een aanzienlijk deel van hun oeuvre heeft verzameld.

Eye restaureert niet alles zelf; de in 2014 teruggevonden Engelse speelfilm Love, Life and Laughter (George Pearson, 1923) werd gerestaureerd door het BFI; hetzelfde geldt voor teruggevonden unieke filmfragmenten uit 1919, met de Italiaanse acteur Luciano Albertini in de hoofdrol – de Cineteca di Bologna tekende voor de restauratie en vertoont ze tijdens het festival.

Eye is ook vertegenwoordigd in de selectie voor de DVD Awards, de prijzen voor beste op dvd uitgebrachte restauraties. Genomineerd is onder meer de grote Eye-restauratie Fragments of an Empire (1929) van de grotendeels vergeten Sovjet-regisseur Friedrich Ermler.

Wie het festival via streaming wil volgen, kan een digitale accreditatie krijgen tegen betaling (vanaf € 50,-).  

Klik hier voor de pdf van het complete programma.