Eye in Bologna met bijzondere restauraties en voorstellingen

Henny Porten in Gräfin Küchenfee, 1918, nu gerestaureerd

25 juni 2018

Eye presenteert nieuwe restauraties en bijzondere vertoningen op Il Cinema Ritrovato in Bologna, het oudste filmarchieffestival ter wereld. Tijdens de 32ste editie is het filmmuseum aanwezig met meer dan veertig titels, waaronder twee recente vondsten uit 1918: een speelfilm met stillefilmdiva Henny Porten en een episodenfilm van de vroege vrouwelijke regisseur Germaine Dulac.

Il Cinema Ritrovato  (23 juni t/m 1 juli) is niet alleen het oudste filmarchieffestival ter wereld, maar ook het grootste. Op acht filmdoeken presenteert het dit jaar meer dan vijfhonderd films en biedt het onderdak aan ruim tweeduizend professionals.

stillefilmdiva

Eye is dit jaar aanwezig met meer dan veertig titels verdeeld over zeven programma's. In het onderdeel ‘Honderd jaar geleden’ laten we twee recente vondsten zien.

In Gräfin Kuchenfee treedt stillefilmdiva Henny Porten op in een dubbelrol. En van Germaine Dulac, de beroemde regisseur van het surrealistische experiment La coquille et le clergyman (1928), is de gerestaureerde versie te zien van Âmes des fous, een van haar eerste commerciële succesfilms. De reconstructie kwam tot stand in samenwerking met de Cinémathèque Française.

kroning Wilhelmina

Ook is er aandacht voor titels die teruggevonden zijn in de Eye-collectie, maar elders werden gerestaureerd. Een voorbeeld is de Italiaanse historisch-dramaproductie Nerone (1909), die in 2015 aan Eye werd geschonken en tot de Jean Desmet-collectie behoort.

Verder draait Eye ruimt twintig titels uit de Mutoscope-collectie, de verzameling 68mm-films (filmjournaals) van het Britse filiaal van de American Biograph Company. Daarin bevinden zich ook opnamen van de inhuldiging van koningin Wilhelmina in 1898. Filmhistoricus Ivo Blom voorziet de vertoning van commentaar.

Klik hier voor het volledige programma.