Eye in Buenos Aires: boekpresentatie en masterclass

Vertaling nieuwste editie standaardwerk voor het Spaanstalige gebied

19 augustus 2019

Tien jaar geleden verscheen wat nu als standaardwerk geldt in de filmarchief- en filmrestauratiewereld: From Grain to Pixel. The Archival Life of Film in Transition van Eye-hoofdconservator en UvA-hoogleraar Giovanna Fossati. De Spaanse vertaling van de geüpdate en uitgebreide editie wordt woensdag 21 augustus ten doop gehouden in Buenos Aires, in aanwezigheid van Fossati. Fossati woont ook de vertoning bij van Nicholas Ray’s experimentele film We Can’t Go Home Again. Het filmmuseum was medeverantwoordelijk voor de restauratie.

De Spaanse vertaling verschijnt bij uitgeverij Imago Mundi en wordt gepresenteerd in het Centro Cultural Recoleta. De Engelstalige druk uit 2009 was de opening van de boekenserie Framing Film, een samenwerkingsverband tussen Eye en de academische uitgeverij AUP.

nieuwste ontwikkelingen

In From Grain to Pixel gaat Fossati in op de impact van digitale technologie op het behouden, restaureren en ontsluiten van filmerfgoed. De nieuwe, uitgebreide editie geeft filmwetenschappers, filmrestauratoren en filmarchiefmedewerkers inzicht in de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van digitaal behoud en beheer van filmerfgoed. De vertaling brengt Fossati's standaardwerk nu ook in het zicht van de Spaanstalige wereld.  

opmerkelijk experiment

De boekpresentatie gaat vergezeld van een panel waaraan Fossati en vakgenoten uit Zuid-Amerika deelnemen.

De UvA-hoogleraar Filmerfgoed en Digitale Filmcultuur houdt ook een inleiding bij de screening van het digitaal gerestaureerde, zelden vertoonde We Can’t Go Home Again (1973) van Nicholas Ray in de Argentijnse filmacademie ENERC. Dit opmerkelijke experiment met verschillende filmformaten en split-screen werd in 2011 gerestaureerd door Eye en de Film Academy Archive.

Fossati legt werkbezoeken af aan het Museo del Cine en het Argentijnse Film- en Radioarchief in Buenos Aires; ook geeft ze een masterclass aan de Universidad Nacional de San Martín.