Eye in Pordenone: Giornate del Cinema Muto

1 oktober 2019

De 38ste editie van de Giornate del Cinema Muto vindt plaats van 5 t/m 12 oktober in Pordenone, Italië. Het filmmuseum is vertegenwoordigd met 25 films uit de collectie, verdeeld over diverse thematische programma’s.

Het inmiddels grootste filmfestival voor de stille film staat dit jaar onder meer stil bij 120 jaar Alfred Hitchcock en de grote comédienne van de stille film, Marion Davies.

Van 5 t/m 12 oktober vertoont het festival honderden stille films met live muziek in het Teatro Verdi, dat over ruim duizend plaatsen beschikt.

Voor het vaste programmaonderdeel rond filmpionier Jean Desmet heeft EYE-curator Elif Rongen films geselecteerd met slapstickactrice Suzanne Grandais en films rond het thema ‘tweelingen’.

originele score

Hoogtepunt is de voorstelling op 9 oktober van het gerestaureerde Fragment of an Empire (Oblomok Imperii, 1929) van Friedrich Ermler, met een uitvoering van de originele score voor orkest van Vladimir Deshevov. De uitvoering is in handen van het Orchestra San Marco onder leiding van Günther Buchwald. De nitraatkopie in de Eye-collectie was het uitgangspunt voor deze bijzondere restauratie.

Ook voor de door The Library of Congress gerestaureerde western The Return of Draw Egan was een nitraatkopie uit de Eye-collectie het vertrekpunt; het resultaat is te zien Pordenone.

europese komedie

Donderdag 10 oktober is conservator Stille Film Elif Rongen een van de sprekers op het collegium gewijd aan het thema de ‘Europese komedie en identificatie’.

Vertoonde films

Suzanne Grandais

Les épingles

Un nuage passé

Les démoiselles des P.T.T.

Le homard DCP clip

Desmet-programma ‘Twins’

The Twins DCP

Mixed Identities

Parijsche revue

Hello Sailor

Why Papa Cannot Sleep

‘Nasty Women’: Early Euro Slapstick

Zoé et le parapluie miraculeux (28mm > DCP):

Rosalie a la maladie du sommeil (28mm > DCP)

La fureur de Mme. Plumette

Non! Tu ne sortiras pas sans moi!

Cunégonde Femme-Crampon

La peur des ombres

Bain forcé

Cunégonde, femme du monde

Kri Kri e Lea militari

Le charme de Maud

Reconstructie Library of Congress

The Return of Draw Egan

Overig

Fragment of an Empire (35mm)

La nave dei leoni