EYE lanceert virtual reality-reeks Xtended. Met werken van Laurie Anderson, Marina Abramović en Tsai Ming-liang

Marina Abramović, haar werk Rising is in november te zien (2018, Acute Art)

19 maart 2018

EYE Filmmuseum zet de zintuigen op scherp met Xtended, een tweemaandelijks programma gewijd aan VR-installaties van internationale kunstenaars en filmmakers. Voor de serie hebben gerenommeerde makers hun deelname toegezegd, onder wie Laurie Anderson, Marina Abramović en Tsai Ming-liang. Het is de eerste keer dat een museum over meerdere jaren structureel aandacht besteedt aan virtual reality als filmische kunstvorm.

Meer dan honderd jaar geleden stormde een trein de bioscoopzaal binnen. De vertoning van L’arrivée d’un train en gare de La Ciotat (1896) van de filmpioniers gebroeders Lumière bleek een enerverende ervaring: de kijkers, zo wil de overlevering, doken in angst weg onder hun stoelen, de filmkunst was geboren.

opwindende toevoeging

Ruim een eeuw later zet EYE Filmmuseum de nieuwste ontwikkelingen op de kaart. Xtended is een opwindende museale toevoeging aan de ervaring van bewegend beeld; nieuwe manieren van vertellen worden mogelijk waarbij de comfortabele omhelzing van de bioscoopstoel wordt ingeruild voor fysieke interactie in een virtuele wereld.

internationale primeur

De serie in EYE is een primeur: het is de eerste keer dat een museum systematisch aandacht besteedt aan VR als filmische kunstvorm. Daarbij past ook een museale presentatie met begeleidende thematische filmprogramma’s, events en talkshows.

De meerjarige serie sluit aan bij de groeiende interesse van kunstenaars, filmmakers en filmfestivals in de mogelijkheden van virtual reality.

activering van de zintuigen

Voor Xtended heeft het filmmuseum de medewerking toegezegd gekregen van internationaal gevierde kunstenaars en filmmakers. Hoe verschillend hun werk ook is, voorop staat het zintuigelijk activeren van de ervaring. In een VR-installatie worden zien, horen en voelen getriggerd: de bezoeker dompelt zich onder in beeld en geluid en wordt handelend personage in een beïnvloedbaar scenario.

Klik hier voor het programma.