Eye ontdekt stille kleurenfilm uit San Francisco

Chinatown in San Francisco in 1925

11 maart 2020

Eye heeft een prachtige ontdekking gedaan in de collectie: schitterende, stencilgekleurde nitraatbeelden opgenomen in San Francisco in 1925. San Francisco, The Golden Gate City is een van de drie segmenten die deel uitmaken van de 29e editie van Pathé Review, het weekblad uit de jaren 20. De film beleeft zijn wereldpremière op het San Francisco Silent Film Festival.

De stille film San Francisco, The Golden Gate City is opgenomen in het Civic Center, Market Street, Chinatown, Golden Gate Park, Fisherman's Wharf, The Great Highway en Ocean Beach, alles geschoten in prachtige kleuren. Dit juweeltje van vier minuten wordt gerestaureerd door het San Francisco Silent Film Festival (SFSFF) en beleeft zijn wereldpremière op het SFSFF tijdens het slotavondprogramma op 3 mei 2020. Het volledige SFSFF 2020-programma wordt op 24 maart aangekondigd.

verloren gewaand

Eye heeft de afgelopen jaren vele collectiepresentaties gehouden in San Francisco, zoals de collectie-Desmet en het Fantasia of Color in Early Cinema-programma (2016), een presentatie van gerestaureerde stille kleurenfilms van voor WOI. Door het onderling uitwisselen van gegevens, onderzoeksresultaten en kopieën wordt het steeds vaker mogelijk verloren gewaande of incomplete films te herstellen en te reconstrueren. De jury van het stillefilmfestival van San Francisco heeft in 2017 zijn jaarlijkse prijs uitgereikt aan Eye, als waardering voor de collectiepresentaties die het filmmuseum de afgelopen jaren in San Francisco heeft gehouden.

In de VS zelf zijn maar heel weinig kopieën van Amerikaanse stille films te vinden, naar schatting heeft slechts zo’n 20 procent van de titels van de vroege filmindustrie het overleefd. Een aantal kopieën is bewaard gebleven in de Jean Desmet Collectie van Eye, waarin zich veel films uit de begintijd van de (internationale) cinema bevinden.