EYE-restauratie Venus in Furs overgenomen door Centre Pompidou

Piero Heliczer: film uit de EYE-collectie te zien in Beat-tentoonstelling Centre Pompidou

26 september 2016

Het zelden vertoonde Venus in Furs van filmmaker en dichter Piero Heliczer is zaterdag 1 oktober te zien in Parijs. De twintig minuten durende film werd gerestaureerd door EYE en was afgelopen januari te zien in een aan Heliczer gewijd programma. 

In november1965 filmde Heliczer The Velvet Underground voor Venus in Furs (1966, 21’), een experimentele Super8-film. Heliczer speelt saxofoon met de band, die het nummer vernoemde naar Leopold von Sacher-Masochs gelijknamige sadomasochistische novelle. De New Yorkse filmer en filmarchivaris Jonas Mekas beschreef de film als ‘vrolijk anarchistisch... persoonlijk en lyrisch’.

De digitale restauratie was in handen van EYE en werd 19 januari jl. gepresenteerd tijdens een aan Piero Heliczer (1937-1993) gewijd programma, waarin werd teruggeblikt op leven en werk van deze onbekend gebleven beatdichter, filmer en uitgever.

Ook het Centre Pompidou besteedt aandacht aan Heliczers banden met de beatcultuur van de jaren vijftig en zestig, toen het werk van Jack Kerouac, Allen Ginsberg en William S. Burroughs wereldwijd de aandacht trok. Met een vijftal andere Heliczer-titels (waaronder Dirt, Fuga XIII en The Soap Opera) is Venus in Furs opgenomen in het filmprogramma bij de tentoonstelling Beat Generation: Films, documents et performances (te zien t/m 3 oktober).

In de beat-tentoonstelling is ook een andere film uit de EYE-collectie te zien,The Vipers van kunstenaar Shinkichi Tajiri (NL,1955, 9’); de film figureert in een programma over drugs en beatcultuur.